Kínai koncert

Tegnap volt egy éve, hogy NY-ba jöttünk, rengeteg minden történt ezalatt, amiből igen sok az ázsiai témájú dolog (kaja, hangszer, esemény), de voltak más újdonságok is, mint pl. az, hogy megszerettem a jazzt. S hogy még mandarin nyelven is élvezhetem, az már-már észbontó. Le Zhang koncertjén jártam szombaton, egy kis, manhatteni jazzbárban (Miles’ Café), ami különben két helyen is üzemel, itt és Tokióban, részben japán tulajjal, sushival és hasonlók, meg Sapporo sört lehet inni.

Zhang ellenben sanghaji énekesnő, és hét év amerikai tartózkodásának végét ünnepelte eme koncerttel, miután hamarosan hazatér. A csodaszép, ifjú hölgy ideköltözése előtt már sokmindent csinált Kínában, dalokat rögzített tévésorozatok zenéjéhez, koncertezett, és  szólóénekese volt a Tigris és Sárkány Oscar-díjas zeneszerzőjének, Tan Dunnak a Zen Shaolin nevű színpadi produkciójában. New Yorkban itteni, tehetséges zenészekkel alakította meg jazz-quintettjét, illetve egy gitárossal is rendszeresen fellépett duóban.  Zenei karrierje mellett kínai nyelvtanítással is foglalkozott, onnan ismerem. :)  Repertoárjába saját maga áthangszerelte, híres, kínai dalokat, filmzeneslágereket találhatunk, illetve játszották saját szerzeményeit is. A búcsúbulira egy régi, sanghaji barátját is meghívta, így hegedűvel egészült ki a zenekar. Peng Fei szerintem egy zseni, még sosem hallottam hegedűt így. Szenzációs, hangulatos, hidegrázós koncert volt, amibe most bele is nézhetünk:

A fenti dal címe Lover’s Tears (A szerető könnyei), egy filmben (1964, The Lark) is szerepelt, a 60-as években tette népszerűvé Poon Sow Keng (aka Pan Xiu Qiong) énekesnő (aki maláj származású, de mandarinul énekel). A dal egy változata egyébként felbukkan Jay Chou 2007-es, Secret c. filmjében is, Yao Su Rong előadásában.

A koncertet pedig ez a blues dal zárta. Tudom, ilyen távolból kicsit abszurdan hangzik, de aki Shanghaiban jár, nézze meg őket, ha teheti… :)

Kategória: KÍNAI, ZENE | A közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük