Haru no Yuki

Spring Snow (2005, Japán) Yukio Mishima azonos című regényéből. A 2006-os Japan Academy Awardson kilenc nevezést is elért a mű, melyből sajnos egyet sem nyert meg. Rendezte: Isao Yukisada. Fsz: Satoshi Tsumabuki, Yuko Takeuchi, Sosuke Takaoka, Kyoko Kishida, Takaaki Enoki, Michiyo Okusu, Kenjiro Ishimaru. Zene: Taro Iwashiro.

Misima Jukio könyvei már régóta érdekeltek, izgalmas élettörténete, híre miatt is, és az sem hátrány, hogy a japán írót háromszor jelölték irodalmi Nobel-díjra. A magyar nyelven megjelent művei közül a Véres naplementét szereztem be annó, de elfelejtkeztem róla, míg a minap egy külhoni könyvkiárusításon két regénye is a kezembe akadt, és választanom kellett. Az egyik a fenti, Tavaszi hó című, a másik pedig a The Sound of the Waves (Hullámok sűrűjében), így végül úgy dönöttem, jobban járok, ha azt veszem meg, ami nincs meg filmen, a másikat pedig sürgősen berakom a lejátszóba. Jól döntöttem. (Bár az az igazság, eshetett volna fordítva is mindez, ugyanis a hullámos könyvét, eredeti címén: Shiosai, ötször is filmre vitték már.)

A film története 1912-ben kezdődik, amikor épp átalakulóban van az ország, és a japán arisztokraták az európaiakat majmolják, egyszerre látunk kimonót, báliruhát, zakót, inget.. Két kisgyerek barátságába tekinthetünk bele, mielőtt rátérünk felnőttkori, újbóli találkozásuk romantikus részére. Satoko, az idősebb lány már ekkor igen közel érzi magához a fiút, Kiyoakit, akiből egy kissé arrogáns, rideg, öntelt gazdag ifjú vált. Hogy a nővé cseperedett Satoko hatással van rá, olyannyira próbálja titkolni, tagadni, hogy mire bevállalná, már késő. A lányt addigra már eljegyzi egy herceg, és kapcsolatuk egyre tragikusabb irányba halad. A film viszont a 2.5 órás hossza ellenére végig érdekes marad, és a kosztümök, a rendezés, a díszletek valamint a zene miatt is külön szép. Utóbbit az a Taro Iwashiro szerezte, akinek pl. a Red Cliff,  az Azumi és a Shinobi zenéjét is köszönhetjük. A hangulatot, a film végét pedig kitűnően lezárja Utada Hikarutól a Be My Last. A hivatalos trailer mellett ajánlom fullmoonchan saját készítésű klipjét is a végedallal.

Kategória: FILM, JAPÁN | A közvetlen link.

Eddig 2 hozzászólás érkezett

  1. Fullmoon88 szerint:

    Ó, furi viszont látni a videómat ^^, nagy fellángolás alatt készítettem, mert nagyon megtetszett a film, ami miatt néhol a vágás nem éppen jó, de remélem a hangulat átjött. Köszönöm az ajánlót hozzám :).

    Egyébként a regényt én is elolvasnám, bár könyvtárban nálunk Mishimától csak a Véres naplemente, és a Vallomások van meg, amik nagyon tetszettek. Olyan nyers és magával ragadó a stílusa. Remélem be tudom szerezni majd egyszer én is ezeket a könyveit is.

  2. asiafan szerint:

    A hangulat abszolút átjött :)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük