Siqing Lu: Nostalgia

Miután rákattantam előbb a Tashkorgani napsütésre majd a leginkább tetsző előadására Lu Siqing által hegedűn, rákerestem, hogy van-e valami hivatalos felvételre a kettőből. Így lett meg a Nostalgia: Chinese Songs of Home and Longing (2009) c., németeknél kiadott album, melyen az említett hegedűművész ad elő kínai népdalokat, többnyire zongorakísérettel (Sheng Yuan), és nagyon jó. Lu Siqing amolyan csodagyerekként kezdte, Yehudi Menuhin felfedezte, és Angliába ment tanulni, majd Kínában folytatta sikeres pályafutását, illetve megnyerte a nemzetközi Paganini versenyt is 18 évesen. Több lemeze megjelent, a már korábban említett zeneszerző, Chen Gang ismertebbik művét, a Butterfly Lovers Violin Concertot többször is cd-re játszotta, valamint Vivaldi Négy évszakját is. Mr. Lu többek közt egy 17. századi Stradivari hegedűt használ. Tracks:

1 Under the Silver Moonlight   
2 Dark Sky
3 Sunlight over Tashikugan
4 Flowers in the Rainy Night: Melody
5 Recalling the Past
6 Sunset at Danshui
7 Song of Nostalgia
8 Spring Celebration
9 Grassland Madrigal
10 Why are the Flowers so Red
11 In a Faraway Land
12 Fisherman’s Festival Song

A 3-as dalról már volt szó, a 2., 4., 5,. 6. tajvani népdalok, a 7-es mongol. A 10-es egy “Guest on an Iceberg” c. filmből ismert, de kicsit ez is tadzsik beütésű dal. Némelyek egyenesen népdalból készült átiratok, mások azokon alapuló, új szerezeményekből lettek hegedűre adaptálva. Az első dalt Nyugat-Kínában, tatárok énekelték, de a szakemberek később orosz eredetűnek találták a távolban levő barátnő iránti, magányos sóvárgást megéneklő dallamot. A második dalban sötét fellegek gyülekeznek, miközben egy idős házaspár veszekszik. Tashkurgan már volt.. :) A négyes dal egy falusi lány tragikus szerelme, aki egy városi szoknyapecér áldozatául esik. Úgy általában mindegyik dalban van valami érzelmes, melankolikus, fájdalmas hangulat, bár magának a hegedűnek a hangja is hidegrázóan szívbemarkoló. A 5-6. tajvani dal magányos halászokat érint.

A Song of Nostalgia (fenti videón) Ma Sicong szerzeménye, az Inner Mongolia Suite Op.9 (1937)-ból van. A mongol “long song” műfajból (amelyet az Altan Urag kapcsán már említettünk) vesz elemeket. A tavaszünnep számot Mao Yuan komponálta egy Hebei népdal alapján, ez egy vidám, gyors dal. Ez, és a következő, Sha Hankun írta dal is az 50-es években született, majd hamar népszerűvé vált. A 9-es tracket egy belső-mongol népdal ihlette. A Miért olyan vörösek a virágok? (花儿为什么这样红) kérdést fejtegető dalt Lei Zhenbang írta, és a már fentebb említett film tette ismertté. Ezt is nyugati, Xinjiang területről származó népzene ihlette, ahogy a Sunlight over Tashkurgant, és stílusában, hangulatában is hasonlít rá. A következő dalt, az In a faraway landet Wang Luobin szerezte, aki az első számot is gyűjtötte, amolyan kínai Kodályként. Sokan nem tudják, hogy ez a dal saját műve. A különválásról szóló darab igen népszerű, és rengetegen előadták, külföldön is. Az utolsó, halászokról szóló dal egy Guangdong provincia-béli népi dallamból, Li Zili által írt hegedűdarab. A nagy zsákmánnyal hazatérő halászokról fest vidám, örömteli képet. Szerintem kitűnő lemez, nem szükséges hozzá ázsiai érdeklődés, és még a klasszikus zenét kevéssé hallgatóknak is bátran ajánlható. (A művész három másik lemezét innen hallgathatjuk meg.)

A bejegyzés kategóriája: KÍNAI, ZENE
Kiemelt szavak: .
Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.