Under the Hawthorn Tree

Egy napja láttam Zhang Yimou legutóbbi, szép, unalmas művészfilmjét, de már alig emlékszem rá. A 2010-es (A galagonyafa alatt) különösebb hírverés és sztárok nélkül készült, a Kulturális Forradalom nevű, kommunista átnevelő mozgalom idején játszódik, és két fiatal naív, kedves, reménytelen szerelmét mutatja be. Az eredeti regény szerzője Ai Mi. Főszereplők: Dongyu Zhou, Shawn Dou, Taisheng Chen. A film olcsón készült, kb. 10 millió dollárból, és ennek több, mint kétszeresét hozta vissza, mondta Bill Kong producer, akinek a Tigris és sárkányt, A hőst is köszönhetjük, meg legutóbb az Ocean Heavent.

A történet a 70-es évek elején játszódik, a középsikolás Jing egyike a sok városi fiatalnak, akiket újra-tanítás címén vidékre küldenek. Egy faluba érkezik, ahol egy  legenda övezte galagonyabokorról kell propaganda-szöveget írnia. Itt ismerkedik meg egy magasrangú párttag fiával, akit geológusként vezényeltek oda. Jing apja közben politikai fogolyként börtönben ül, anyja pedig beteg, ezért mindent meg kell tennie, hogy hibátlan, lelkes követője legyen Maónak, különben oda a jövője. De még ez sem állja útját a köztük szövődő romantikus szálnak. A valós személy naplóiból népszerűvé lett sztoriból a rendező főleg ezt a szerelmi vonalat emeli ki, a politikai vetület a háttérbe szorul, és a film lényegét, fő báját a fiatalok óvatos mozdulatai, titkos találkozásai, ártatlan viszonya alkotja. A színészi alakítások ismeretlenségük ellenére egész jók. Érdekes volt, hogy a történetben kicsit a némafilmekre emlékeztető mód néha beszúrtak egy-egy szöveget, az eseményeket összefoglalandó, aminek talán az volt a lényege, hogy ugorjunk az időben, és beleférjen minden két órába (még jó..). Trailer:

A film zenéjét Qigang Chen írta, megjelent CD-n. Az se volt túl emlékezetes, de szép. Főleg hegedűlnek meg hárfáznak benne, ill. a főcím dalban Chang Shi Lei énekel.

Kategória: FILM, KÍNAI | A közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük