Hegedűverseny

Ez most egy hosszú bejegyzés, nem is tudom, hol kezdjem. Talán a kályhától, ami jól jött volna a nulla fokos, new yorki januárban… minden tiszteletem az aluljáróban, tréningruhában zenélőké. Sőt, igazából ott indult a sztori, hogy az erhutanárom elutazott Kínába, és ajánlottak helyette egy pótot. Csak a nevét tudtam, de nem volt benne az Internetben, plusz azt, hogy néha játszik a metróban is. Oké, gyorsan leszedtem minden képet, videót, amit az összes, valaha megörökített ilyenről találni. Beleértve ezt is, akiről viszont biztos voltam, hogy nem lehet ő, mert túl fiatal, a zene viszont nagyon tetszik:

Aztán persze, ő volt. Egyébként nagyon profi, és zeneakadémiát végzett, mint  kb. az összes, hasonló, kínai, földalatti zenész. Meglepetésemben el is felejtettem megkérdezni, hogy mit játszott, így egy hétig ezen pörögtem, az őrületbe kergetett a zene, mert annyira ismerős volt – nem tudom, a sok replaytől-e, vagy csak megpendítette lelkem mélyén a tudatalatti lovasnomádot. Tisztára azt hittem, hogy ez valami ismert, klasszikus szám hegedűre. Nekem kicsit törökösnek hangzott, de több ismerősöm is magyarnak tippelte. :o Abban biztos voltam, hogy nem kínai.

Pedig az. Meg egy kicsit török-magyar, ha nagyon rá akarjuk fogni. Ja, és klassszikus meg hegedű. Meg kellett várnom a következő órát, hogy megkérdezzem, és akkor felírta nekem kínai kézírással a címét, amit scannerrel kinagyítva komoly meló volt dekódolni, de amint meglettek a betűk, Szezám Google tárulj! – dőlt az infó. Elsőként pl. az, hogy Chen Kaige 2002-es, Together c. filmjéből kellett volna ismerősnek lennie, amit nemsokára pótolok. :)

A mű: 阳光照耀着塔什库尔干 (Sunshine Over Tashkurgan), zeneszerzője: Chen Gang.

Ami a belemagyarázást illeti, Tashkurgan város a Hszincsiang–Ujgur Autonóm Tartományban (Xinjiang) található, az ujgurok meg kicsit rokonaink, vagy ha nem is, szintén lovas nomádok voltak. Amúgy pedig kaukázusi népcsoport, ezért is kilógnak Kínából, és türk (török nyelveket beszélő) emberek. Egy helyi dal, a Beautiful Tashkurgan a fenti concerto alapja, melyet a zeneszerző a 70-es évek közepén alkotott. Egyébként ő is egy kisebbség tagja, bár sanghaji születésű, a Hui etnikumból származik (akik közel 10 millióan vannak, és muszlimok). Ezen kívül az első zongoratanára is magyar volt (legalábbis a google translate szerint).

Chen Gang (陈钢) 1935-ben született, a Shanghai Conservatory of Music-ban tanult, ma már professzorként jár oda, valamint mindenféle komoly rangot, tisztséget visel a helyi, komolyzenei világban, de külföldön is számtalan helyen járt előadásokat tartani stb. Részletes önéletrajzát itt találjuk. Egyébként blogja is van, ha valaki ért kínaiul. Leghíresebb műve, amit nyugaton is sokat játszanak, és a klasszikus zenészeknek talán nem hangzik ismeretlenül, a He Zhanhaoval közösen, egyetemi évei alatt (1959-ben) írt „Butterfly Lovers” hegedűverseny (wiki). Itt hallhatjuk, és itt nézhetjük.

Visszatérve a tashkurgani napsütésre… A várost néha Taxkorgannak is írják, ez az ujgur neve, jelentése sziklaerőd, lásd a fenti képen.. Kína legnyugatibb szélén,  a tadzsik, afgán és pakisztáni határnál található, 3600 m magasan. A Selyemút egy fontos állomása volt.

A régió ihlette dal két különböző részből áll, a tashkurgani emberek énekét és táncát jeleníti meg. A lírai részben a nagy puszták, pásztorok, lovasok, a természet „hallható”, mintha énekelnék, a gyors fele pedig egy vidám, tarka, táncolós életkép. A zenedarab hamar népszerű lett Kínában, majd külföldön is, sokféle hangszerre adaptálták, mint pl. láthattuk, van belőle erhus verzió, de játsszák guzhengen (video), pipán (íme), fuvolán, zongorán és még szaxofonon is (Claude Delange előadásában). Klasszikus verzióban ehhez és ehhez képest inkább ez jön be Lu Si-Qing hegedűművésszel:

A neten sok helyen olvastam, hogy a kottáját keresik emberek (úgy látszik, nem evidencia mindenkinek a google images..:). Hegedűre itt meg itt láttam, erhura pl. itt.

Ajánlott még: szép képek ujgur emberekről és tájakról a flickren.

A bejegyzés kategóriája: KÍNAI, ZENE
Kiemelt szavak: .
Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük