Younger Brother

Aka “About Her Brother” – Otôto (2010) japán dráma. Rendezte: Yoji Yamada. Fsz. Ryo Kase, Yû Aoi, Yuriko Ishida. Yamada főleg szamurájfilmjei révén lett elismert rendező (Twilight Samurai stb.), de sok más filmje is van, mint pl. a Tora-san széria. Íróként is termékeny a lassan 80 éves rendező, több, mint száz forgatókönyv fűződik nevéhez. Mostani, legutóbbi alkotása a szó legegyszerűbb értelmében filmdráma, emberi sorsokat mutat be, különösebb romantikus, vígjátéki vagy szívfacsaró túlzások nélkül, sokak szerint Ozu filmjeit idézve. A filmet már jelölték a Japán Akadémia díjára is.

A minőséggel nincs baj, mégis nem biztos, hogy mindenkit egyaránt leköt a sztori (én két részletben néztem meg, és nem esett nehezemre félrerakni). Kedves, érdekes karakterek vannak a történetben, realista ábrázolás, csak kicsit alakult néhol hatásvadászra a helyzet, amúgy egy család feketebárányának sorsát, mások hozzá fűződő viszonyát nézzük. Ez pedig, mivel egy idegesítő, mindent elszúró, nem túl értékes személyről szól, ha nem is éppen idegesítő, élvezetesnek nem mindig mondanám. A néző épp oly tehetetlenül figyeli az iszákos nagybácsi csetlés-botlását, mint a filmvásznon maga a család, de ha velük együtt tudunk érezni, akkor bizonyára megérint majd a film is. A színészek nagyon jók, ahogy  a sztori és a rendezés is. Íme az előzetes.

Kategória: FILM, JAPÁN | A közvetlen link.

Eddig 2 hozzászólás érkezett

 1. jópé szerint:

  Hát nem mondta ki a cikk írója, de ez egy Yamada film esetén lehúzásnak számít :(

  Ma este nézem, meglátjuk…

  http://www.imdb.com/title/tt1160629/
  Ez például fura, mert jó is meg rossz is, de mostanában a Mégane mellett ez a kedvencem.

 2. asiafan szerint:

  az a baj, hogy Yamadát azonosítottam a szamuráj-trilógiájával, téves logika mentén.. azok a filmek mind nagyon tetszettek, mind ő rendezte, tehát jó rendező, és minden más is tetszeni fog :) csak kimaradt az egyenletből, hogy a történetek írója, Shuhei Fujisawa is közös volt, és lehet, hogy inkább miatta jók.. persze, Yamada jó rendező, de a fenti történetet sem szimpatikusnak, sem érdekesnek nem találtam, de ez csak ízlés dolga.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.