The Accidental Spy OST

Jackie Chan 2001-es, hongkongi filmjéből csak arra emlékszem, hogy szórakoztató volt, és Isztambulban játszódik. Visszahallgatva azonban a sodró lendületű, izgalmas filmzenét, kedvem lenne újra megnézni a filmet. A zeneszerző Peter Kam, aki nagyon sokoldalú művész, mindenféle hangulatokat, zenei, népi stílusokat meg tud jeleníteni, a Makaón játszódó Isabella mediterrán dallamait, vagy a zseniális Warlords soundtrack általa jegyzett dalainak nagyzenekari eposzait egyaránt imádtam. Sőt, sajnos ő az egyik legtöbbet ki nem adott zeneszerző is a toplistámon, akitől olyan remek filmzenéket nem vehetünk meg, mint pl. a Reign of Assassins, Shinjuku Incident, Protégé, Bodyguards and Assassins és legutóbb a Detective Dee.

A sokoldalúság egy másik tünete még nála, hogy nincs is – legalábbis a számomra  észrevehető – jellegzetes, saját stílusa, így magamtól sosem jöttem volna rá, hogy ezt a zenét is ő írta, sőt, először meglepett. A lemezen 19 dal van, plusz egy klipeket, making of-ot tartalmazó VCD is járt mellé. Készült egy 13 számos (track 2, 6-17), japán kiadása is, a fentitől eltérő borítóval. Azon a hongkongihoz képest azok a dalok hiányoznak, amelyeknek kínai címük van, a többi angolul szerepel a borítón. Érdemes viszont a teljes kiadást megszerezni, mert épp ezek a fő betétdalok, amiken különböző sztárok énekelnek. Mindjárt az elsőn pl. Jackie Chan és Mavis Fan. A következő kettőn Jacky Cheung. Ezek azonos dalok, csak az egyik kantoni, a másik mandarin. Az ötödik, szintén csak a hongkongi lemezen levő szám pedig maga a theme music, ami nélkül nem sok értelme a soundtracknek..

Az tetszik a lemezen, hogy kicsit modern, de azért klasszikus is, vannak rajta gitáros popszámok, amik akár 20 évvel korábban is születhettek volna, és jól is szólnak rajta a valódi hangszerek, akusztikus és elektromos gitár stb. A második számban a helyszínhez illő, közelkeleties dallamokat hallunk, ami elég frissítően hangzik egy kantopop dalon belül. A négyes trackben az elsőhöz hasonlóan egy férfi-női duett szól, a google translate alapján az előadók: Zhang Zhiyao, Fang Zixuan. Innentől pedig főleg a háttérzenék jönnek, de ezek is pergő dobbal, török dallamokkal, drámai vonósokkal, elég mozgalmasan, ahogy akciófilmhez illik. Mondjuk, a keleti hangszereket szerintem sampleből csinálta, nem hallatszanak túl valódinak, de azért kellemesek. Lírai szám csak egy-kettő van. Az utolsó két dalban nincs ének, de ezek is kínai címűek, és kicsit másképp is szólnak, sok bennünk a szintetizátor, és símán lehetnének a 80-as évekből. Van egy-két ilyen része a lemeznek, ami Jackie korábbi filmjeinek hangulatvilágát idézi, bár ennek az is lehet az oka, hogy Peter Kam nem először írt hozzá zenét, ő jegyzi pl. a Mr. Nice Guyt is. Íme az első, Jackie Chanos dal:

A bejegyzés kategóriája: KÍNAI, ZENE
Kiemelt szavak: .
Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük