Mandarin ruha

A cheongsam jelentése „hosszú ruha„, a kantoni dialektusból került át az angolba, bár a mandarin ruha, amit takar, valójában inkább a 20-as években, Shanghaiban vált divatossá, és a felsőosztály hölgyviseletéből alakult ki, amelyet mára több kínai film is népszerűvé tett nyugaton, mint pl. a Szerelemre hangolva vagy a Lust, Caution. Az öltözet, amelynek férfiváltozata a changshan (vagy changpao, „hosszú ing”), és néha qipaonak is hívják, szoros, passzentos ruha, jellegzetes, mandarin gallérral/nyakkal, a szoknyarésznél oldalt – néha elég magasan – felvágva (mert különben akadályozná a járást). Manapság bálokra, bulikra hordják, és nyugaton is előfordul, hogy esküvői ruhának veszik fel. Sőt, még kutyák számára is kapható. :)

In the Mood for Love Se, Jie

A nők hosszú egyberuháját már a Csing-dinasztiában (17.századtól) is qípáoként (csipáo) ismerték, de ez még nem volt szűk, inkább köpenyszerű és hosszú ujjú. Nemcsak a nő egész testét takarta, de elrejtette alakját, vonalait is. Aztán jött a 20-as évek, és Sanghajban eleinte néhány elit kurtizán, a sztárok majd a jómódú nők divatba hozták a ruha modernizált változatát, ami szöges ellentétben áll a régivel, mivel annak ellenére, hogy továbbra is hosszú ruha, igencsak sokat mutat viselőjéből. Aztán jöttek a kommunisták, ekkor került át a ruha divat és a tervezők egy része Hongkongba, és ezért is vált ismertté a fenti, kantoni néven. Az 50-es évektől a hongkongi nők egyszerűbb anyagokból (pamut, gyapjú) készült, rövidebb változatokat is hordani kezdtek hétköznapi öltözetként, de a nyugati ruházat, a farmer elterjedésével ma már többnyire ünnepi viseletként tartják számon.

tipikus kínaipiacos dizájn de azért szépek

Történt aztán, hogy megkívántam ezt a ruhát.. Sokat keresgéltem Chinatownban és a neten, elsőre azt vettem észre, hogy főleg a mintás, fényes, műselyem, térdig érő változatból van sok, amely annyira tipikus, hogy szinte mindenütt ugyanazokat látni belőle. Nekem valami olyan kellett volna, amiben csak jelzésszerűen van benne a stílus, nem ennyire hívalkodóan kínai, vagyis felvehetem azért másfajta buliba is. Ilyet sokáig nem találtam, végül online ráakadtam sok bolt közül erre, ahol szerintem elég igényes és ízléses darabokat találni. Plusz még a yesasia divatrészlegén, a yesstyle-ban is van sok, csak drágábbak, mert ezekben már valódi selyem vagy brokát az anyag, és nem a szokásos poliészter. Az iménti két site-ot tudom ajánlani kipróbáltként. Ellenben engem végül utam egy egész jó, kínai áruházhoz vezetett a Broadway-en, ahol egy kicsit finomabb, szép, zöld ruhát kaparintottam meg, bár az eredeti terveimnek ellentmondott (fényes, műanyag, virágmintás), viszont tetszett, és pont passzolt rám.. :)

töredezett hajvég felvágós

Majd eljött a Karácsony, és közben párom, akit korábban már lefárasztottam a nekem tetsző darabok linkjeivel, meglepett egy még ízlésesebb, gyönyörű darabbal Kínából. Ámulattal és félelemmel vegyesen tartottam magamhoz a fa alatt a csípő részt :), ami elsőre reménytelennek tűnt, de az oldalsó cipzár lehúzásával végül kiderült, hogy teljesen rám öntötték ezt a ruhát is, úgyhogy most már csak egy (vagy több, min. kettő…) alkalom kell, hogy viseljem. Nagyon remélem, hogy a kínai újévre meghívnak valahova. :)

keresem az okát, hogy felvegyem, brokátA fenti boltban a legtöbb esetben gond nélkül kicserélik a ruhát, ha a méret nem jó, csak vissza kell küldeni, de aki a felpróbálásban bízik csak, az is biztos talál ilyetsmi a helyi, kínai üzletekben (Sárkány Center etc.), illetve online. Mivel testresimuló ruháról van szó, könnyebben találnak megfelelőt a magas, jó alakú hölgyek (a magas inkább kínai mércével értendő, a mérettáblázatokat érdemes átnézni).

A neten azért találunk tippeket a többieknek is. A gallér általában a melltől halad a nyakig ferdén, a vaskosabb nyakúak jobban járnak, ha a nyakrész alacsonyabb, és a lenti rész mélyebb. A láb eltakarására ott a bokáig érő. Vastag karúaknak nem ajánlott az ujjatlan viselet, és a szélesvállúakon is segít, ha legalább félhosszú az ujj. Alacsonyaknak nem túl előnyös a hosszú ruha, a hurkalábakat viszont érdemes takarni, így előfordulhat olyan is, amikor nem érdemes erőltetni a dolgot. A harisnya színével és a cipővel még lehet trükközni.

A mintákat illetően itt is igaz, ami másutt: a teltebb hölgyek az apróbb virágokat válasszák, a vékonyak a nagyot. Színekből sem árt megtalálni a hozzánk illőt. Sokan hiszik, hogy a piros az alap, de azt gyakran esküvőre veszik fel Kínában. A rózsaszín is bármilyen nőies, inkább a karcsúbbaknak való, ha nem akarunk kötözött sonkának tűnni. A selyem ünnepélyessé teszi a kinézetet, hétköznapra válasszunk durvább anyagot, és persze, ezeknek is más az esésük, így itt is figyelembe vehetjük, mennyire szeretnénk vonalainkat megmutatni. Végül pedig, ha lehetőségünk van felpróbálni egyet, bármilyen jól is áll a tükörben, ne felejtsünk el megpróbálni leülni benne. :) [forrás: wiki, tips]

Kategória: KÍNAI | A közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük