Kínai hangszerek online

Avagy honnan érdemes pl. erhut venni, és nekem hogyan sikerült…

Ha szétnézünk az ebayen és más, online kereskedésekben, sok hangszert találunk mindenféle áron, használtat, újat, szépet, szakadtat, olcsót egy centért (120 dolláros postadíjjal), van minden. Ennek ellenére én inkább a bevált, ismert kereskedőket ajánlom csak, konkrétan kettőt. Az egyik az, amelyiktől nekem lett (a vettem nem jó szó rá, mert karácsonyra kapom:).., a másik pedig egy még jobb, de talán kicsit drágább üzlet.

1: http://www.carrotmusic.com (Hongkong)
2: http://www.eason.com.sg (Szingapúr)

Nos, talán furulyát, cintányért egyszerűbb helyzet beszerezni, ilyesmiket is árulnak a fentiek, ám nekem hegedű kellett… Aminél több szempont is számít. Mi a baj a többi bolttal, árussal? Ha nem vesszük azt, hogy esetleg átvernek, mást kapunk, vagy nem kapunk semmit, akkor két szempont van még, ami miatt érdemesebb profikkal üzletelni. Az egyik, hogy nem elég a hangszer, úgyis szükségünk lesz kiegészítőkre, pl. gyanta (rosin) nélkül nem is szól a vonó. A másik, hogy az erhun kígyóbőr van, amelyet még Kínán belül is csak kötelező igazolásokkal, engedéllyel lehet árulni, megfelelő forrásból, és ha nincsenek meg a papírjai, símán elkobozhatják a vámosok.

Itt két  lehetőségünk van: vagy olyan cégtől rendelünk, ahol van biztosítás (a paypal-ebay eleve biztosítja a vevőt), és akik elég komolyak ahhoz, hogy nem engedhetik meg maguknak a hibázást, így minimum pótolják, ha elveszik. Vagy olyantól rendelünk, aki tényleg el is végzi az exporthoz szükséges fáradtságos papírmunkát (ez pedig az Eason). Ők +10 dollárért biztosítva is feladják a csomagot, és náluk is kérhetünk ems vagy fedex küldeményt, ha meg tudjuk fizetni a jóval magasabb postaköltséget. Mindkét céggel levelezgettem egy sort, és nagyon gyorsak, készségesek és kedvesek voltak. Végül az ár döntött, ugyanazt az ébenfa modellt (7A) az elsőnél 50-nel olcsóbban kaptam meg. Ráadásul felajánlották ingyen az express shippinget is, EMS-szel két (azaz kettő) nap alatt ideért (Hongkong-New York). Persze, más esetben azért számolhatunk 3-4 héttel is. Mindenesetre nagyon szuper, és imádom. Még két kép:

A Carrotmusic fenn van Amazonon és Ebayen is, sok jó reviewval, így ennyiből is megbíztam bennük. Az Easont pedig hozzáértő zenész csinálja, és eszméletlen sok, hasznos információval szolgálnak a neten, van blogjuk, a konkrét hangszerekről vannak bemutató videók, hangminták, van kottagyűjteményük is (mármint ingyenes, de lehet náluk venni is), és minden kérdésre válaszolnak. Mindkét cégnél paypallal lehet fizetni. Árulnak még pipát (lantféle), dizit, easonék még guzhenget is.

A kellékek is elég rendben voltak, amit kaptam: járt hozzá négy bridge, rongyok, szuper táska, finomhangolók, gyanta, egy oktató dvd és még két dolog, aminek nem jöttem rá a funkciójára eddig. :) A dvd angol feliratos, gyakorlatilag minden techinkát bemutat. Ez amúgy a gyári set, a Shanghai DunHuang futószalagjáról jött. A Carrotmusic csak az ő termékskálájukat árulja, a legolcsóbb példány $59-ért laminált fából van (nem ajánlom, de dísznek, játéknak oké), száz felett már korrekt rózsafa is van, és aztán egyre profibbak. Egy-két kelléket (kottát, hangtompító-lepkét:) a másik cégtől rendeltem. Ők árulnak egyébként szintetikus bőr modellt is, ha valaki nagyon állatvédő.

A hangszerek minősége szerintem kb. az árukkal egyenesen arányos, a tömeggyártott modellek vannak a lista alján, minőségibb anyagból a kül. rosewood, redwood példányok kaphatók, de ezek ugyanúgy megjelennek a méregdrága koncerthangszerek kategóriájában is, csak ott esetleg aged/old változatban, vagy különlegesen válogatottként. Szintén a drágábbakhoz tartoznak a fekete fák, de mint fent is látható, ébenből is van elérhető. Aztán ami nekem a legkedvesebb, és ami sajnos nem olcsó, az a szantálfa (sandalwood – ebből van különböző színű, korú, minőségű), és persze, a kézzel gyártott mesterműveknek is több az ára. Érdemes odafigyelni arra is, hogy létezik többféle hasonló, más méretű hangszer, amiket ne keverjünk össze.

Na, már csak játszani nem tudok rajta. :)

P.s. a két oldalára elvileg ez van írva: 梦入青藤古木间/秋生露竹风荷外, ha valaki tud kínaiul, lefordíthatná. :) A neten találtak alapján ezek verssorok, de a robotfordításnak semmi érteme.

A bejegyzés kategóriája: KÍNAI, ZENE
Kiemelt szavak: .
Közvetlen link.

Eddig 2 hozzászólás érkezett

 1. Vasas Dávid szerint:

  Kedves Cikkíró!

  Segítséget szeretnék kérni tőled.
  Ugyanezen hangszerhez próbálunk hozzájutni egy ideje. Külföldről még nem rendeltünk, így sok a bizonytalanság ebben a kérdésben.

  Első ami felmerül a vám és adó, ami Eu-n kívülről, vagyis harmadik országból érkező termékre igen magas (kb.23-24% még a teljes árra rászámítva), ügyintézése pedig nem egyszerű. Ezzel a problémával hogyan sikerült megbirkózni?
  Esetleg tudnánk erről a témáról levelet váltani?

  Köszönöm a segítséget!
  Üdv: Vasas Dávid

 2. asiafan szerint:

  szia! én nem Magyaro.-ra rendeltem, így nem ismerem a helyzetet.. úgy tudom, EU-n kívülről behozott cikkre 150€ a vámmentesség határa (nem biztos), áfa még akkor is van..
  http://vam.gov.hu/viewBase.do?elementId=13149
  EU-n belül jobb a helyzet, ha találsz vmi boltot vagy ebayt.. bár még így is jobban megérheti Kínából rendelni, mint helyi boltból. Nézz be az http://www.ethnosound.hu-ba..

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük