Nihonjin no shiranai nihongo

A japán nyelv, amit nem ismernek a japánok… Ez volt az első dorama, amit elkezdtem nézni, és remek választás, mert nagyon tetszik a sorozat. A megemlítésével viszont várnom kellett, mert kurrens széria, nemrég ért csak véget, és még az angol felirat sem készült el mindhez. (Néhány magyart itt találni. Videót meg pl. emitt.) Egy nyelvtanár csajról szól a sorozat, aki külföldeket tanít japánul.

Haruko (Riisa Naka) divatboltban dolgozik, ezért is visel menő, furcsa ruhákat, ám valódi álma, hogy középiskolai tanár lehessen. Egy volt tanára, példaképe segít neki gyakorlótanári állást találni, ám hamar kiderül, hogy ez csak egy külföldieknek szóló nyelviskolába szól. Itt aztán mindenféle sablonos külföldit ismerhetünk meg az osztályban, akik ugyanúgy sablonos, karakterisztikus képpel rendelkeznek Japánról, és yakuzákat meg ninjákat akarnak találni. A külföldi színészek nem is túl jók, de azért megszokható, megszerethető karakterek, és a film valódi főszereplője egyébként is maga a japán nyelv és kultúra.

Sok jó poén, különös szituáció akad, szórakoztatóak a történetek, de még inkább érdekesek annak, akit a japán nyelv izgat, amelyen keresztül magáról a társadalomról, a népről is meg lehet tudni ezt-azt. A tanári szobát átlengő, szolíd románcokon kívül az egyes epizódok egy adott diák bajba kerüléséről szólnak, aki épp belebonyolódik valamibe a hozzá párosított japán álom (éttermi munka, éneklés, alvilág..) keretein belül, és mindig van egy érdekes nyelvtani téma is. 12 epizódból áll a sorozat, és Hebizo & Umino Nagiko azonos című mangájából készült.

A bejegyzés kategóriája: FILM, JAPÁN
Kiemelt szavak: , , .
Közvetlen link.

Eddig 5 hozzászólás érkezett

 1. 杏桃来春 szerint:

  Tegnap belenéztem a képregényváltozatba is, de az valahogy jobban tetszett..talán azért, mert abban inkább a japán nyelv kerül előtérbe.

 2. asiafan szerint:

  [杏桃来春]: jól hangzik, ha látom, megveszem én is.. de a sztorikról nem sokat írtál, az is jó?

 3. 杏桃来春 szerint:

  “Sztorik” csak a sorozatban vannak, itt tényleg a japán nyelvről szól a dolog, persze tantermi környezetben-azért vannak poénos részek. Elvileg a manga Umino tanterembeli élményei/tapasztalatai alapján készült.
  Ha gondolod, beszkennelhetek 1-2 oldalt mintának és felteszem a blogra.

 4. 杏桃来春 szerint:

  Feltettem 2 képet.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük