Ahelyett, hogy blogolnék, enni járok. :) Felfedeztünk NYC rengeteg keleti boltja, étterme közt egy nagyon jó izakaját, így most megosztom ezzel kapcsolatos friss és kezdeti élményeim. Elsőnek valahogy az ételbár szó jutott eszembe az izakayákról, de csak ha a bár részét nyomatékosítjuk, mert ez végül is egy kocsma, ahol jókat lehet enni. Ide járnak pl. munka után a japán sararímanok (salary man), az öltönyös dolgozók. A Riki a 45. utcában van a Lexington és a 3. Av közt, de talán Európában is akad hasonló létesítmény (van?).
Maga a szó az ülés (i) és a sakaya (szakébolt) összetétele, és főleg mindenféle „comfort food” kapható benne, amit nehéz lenne lefordítani, de olyasmi, mint nekünk a paprikáskrumpli vagy a lecsó tojással. :) Utóbbi már egész közel is van a menühöz, mert az egyik csaj épp omu raisu-t rendelt, ami ketchupos, csirkés rízs, rántottába tekerve. Az izakajás kaják közt több nyugati-jellegű is van, így az is talál megfelelőt, aki nincs oda a távol-keleti konyháért (pl. én). Nagy, laktató és tán nem túl diétás fogásokat is találunk, amelyek jól jönnek alkoholizálás esetén. Legutóbb egy hayashi rice tett boldoggá, tökéletes választás „kezdőknek”, a fele rízs, a fele marhahús darabkák, zöldséges, gombás paradicsomszószban, evőkanállal. Az első próbálkozásom pedig egy nikujaga volt, ami kicsit édesebb (a szójajszósztól), de tkp. majdnem olyan, mint a gulyásleves. Marhahús, krumpli, hagyma meg répa van benne. Szintén kanállal ehető. :) Ez is a külföldiből japánosított ételek (yōshoku) közé tartozik, de már sajátjukként tartják számon.
Ami az italokat illeti, a szakénak még a szagát se bírom, így egy szilvabort kóstoltam meg, ami rettentő édes, leginkább a tokaji aszút juttatta eszembe, csak annyira nem tömény, sem aroma, sem alkohol terén, szinte semmit nem éreztem a cukorszirupon kívül, ellenben nagyon jó szaga van. Következő tervem egy shōchū lesz, ami egyfajta égetett szesz, de ez is csak 25%-os, úgyhogy nem tudom, hogy szoktak itt becsípni, főleg hogy az italok sokkal drágábbak is, mint a kaja.
Ez pedig egy remek videó: http://www.youtube.com/watch?v=va834nyzfic
Elvileg nagyobb európai városokban
vannak.Legalább is Londonban már voltam( Sohoba),meg Párizsban a Sanzelizé (ezt most lehet hogy rosszul írtam) közelében volt ha jól emlékszem.Mi tavaly voltunk L.A-ben a párommal, és ott voltunk a Jinpachi
nevü helyen,West Hallywood: Santa Monica Llvd.(ott egymás hegyén hátán vannak az ilyen helyek,az amcsik nagyon szeretik)Elég nívós hely (azt hiszem több mint 4*-os)
Nem egy olcsó de nagyon jó hely.
És ha szerencsés vagy még összefuthatsz akár egy ismert sztárral is.De ott van a Katsu-ja a Mid West Citybe ami olcsóbb de a minőség itt is garantált.
Az én kedvenceim:Házi Shumai,Buta Kimchee,Buta Nira,Tsukune,Fűszeres Cod Garnélará,Saikoro Marha Steak , Onigiri,Negitoro,Chu Toro,Ramen,
Sashimi Iza,Battera Sushi és amivel leöblítem ezt a sok finomságot Asahi Super Dry vagy
Echigo Rizs Sör esetleg Shinkansen Shochu,Izakaya Royal koktélok
Égetett szeszt nem árulnak,legalább
is ahol én jártam ott nem volt.
(csak sör és bor).
asiafan kostold meg a Gusto-t ez egy japán szilva pálinka fajta nagyon finom ,41%-os azért ez már
élég ütős ,ettől ellehet szédülni.
Aszt hiszem itt is lehet kapni nívósabb üzletekben de nem vagyok biztos benne.
A shochu is égetett szesz (distilled).
Jaj, de éhes lettem megint! :)
Hát hogy most mondod és ennyit beszéltünk az ételekről,én is megéheztem:).Lehet hogy rendelek is a
WASABI-ból valami finomságot,mondjuk
egy Shaga-t vagy egy Hinoki-t esetleg Katsura-t ÁÁÁ..nem is tudok
választani annyi finomság van itt is.
:)