Yamazakura

Yamazakura, The Cherry Tree in the Hills (2008), japán film. Tetsuo Shinohara rendezte, de ami miatt igazán érdekes, hogy Shûhei Fujisawa regényéből készült, aki Yôji Yamada szamurájos filmjeinek írója is (pl. Twilight Samurai), így egy hasonló, finom, lassú és szép emberi drámát láthatunk kibontakozni. Cseresznyevirágokkal. Rena Tanaka, Noriyuki Higashiyama, Saburo Shinoda, Fumi Dan..

Elsősorban annak ajánlom a filmet, akinek a fent említett is bejött, és nem alszik el egy ilyen lírai történeten. Már az első képsorok megérintenek, a természet szépsége, a patak, a virágok, hangok hatására azon kezdtem gondolkozni, mennyire egyetemes, minden korhoz és helyhez közel álló, közös dolgok ezek, hogy igazából a legújabb mobiltelefonoktól függetlenül mi is ugyanabban a csodában élünk, mint a letűnt korok szamurájai, és sok-sok generációval vagy évszázaddal korábban is ugyanilyen lenyűgözőek voltak a cseresznyevirágok. Persze, nem erről szól a film, mindenesetre a fényképezése szép. A történet egy nem túl kedves családba beházasított feleség és egykori, már elfeledett udvarlója véletlen találkozásával indul, majd pedig a zsarnokoskodó uraságok és az éhező földművesek kerülnek fókuszba, ill. a sok, egyéni karakter. Szerintem nagyon szép, megható film.

Kategória: FILM, JAPÁN | A közvetlen link.

Eddig 5 hozzászólás érkezett

 1. yasahmaru szerint:

  Nagyon nagy film imádom.(mondjuk egy melankolikus téli estén elővenni és megnézni a jó puha meleg ágyból)
  Nekem jobban tettcet mint Twilight Samurai, (pedig kedvencem Sanada Hiroyuki)ez ahogy írtad is az operatöri munka best.Persze szerintem a színészi munka is nagyon jó, jó benne Rena és Noriyuki pedig ők kevésbé ismert színészek (Rena inkább szinkron ),de ez mit se von le a játékukból.
  Az első képsorokból nekem egyből a „Shinobi” című film ugrott be ott is lélegzet elállító volt a táj
  (persze ez is kedvencem,mellesleg nagyon jó film )A filmről nem akarok többet írni mert akkor elkezdek akaratlanul spoilerezni azt meg nem szabad.Szóval erről a filmről nem beszélni/írni kell ha nem meg kell nézni.Nem tudom meg állni még cseresznyevirágzással
  kapcsolatosan: a szamurájok sokszor nézték a virág szirmok hullását miközben meditáltak és elmélkedtek a bushidon vagy a halálon,illetve beleszőtték a verseikbe. Sakura(cseresznyevirág)
  hullásának nézése ma is nagyon népszerű Japánban (az ünnep neve Hanami)Mond lyuk idén majdnem lekéstük mert hamarabb kezdtek virágozni mint szoktak.A fenébe elnézés de ha elkezdem nem tudom abbahagyni az ömlengést ha Japánról van szó.(apai ágról félig
  oda tartozok)A filmhez vissza kanyarodva nagyon jól vissza adja a
  korabeli Edo korszakot,és jól ábrázolja az akkori társadalmi helyzetet .Tehát érdemes rászánni az időt mert egy kellemes drámai melankolikus filmet nézhetünk meg.

 2. asiafan szerint:

  Rena nem ismert? Már vagy öt filmben találkoztam vele..
  Ehhez képest szerintem a Shinobi giccses volt. :)
  Esetleg láttad a Hana no atot is?

 3. YEZy szerint:

  Tekintve, hogy Shinohara Tetsuo a kortárs japán film egyik legjobbja (személy szerint a kedvenc rendezőm), így evidens volt, hogy ez a filmje is ütős lesz. Egyébként nekem is jobban tetszett, mint a Yamada Youji darabok.
  A Hana no ato is jó film, annak is hasonló a hangulata és a képi világa, mint a Yamazakura-nak, nekem csak annyi problémám volt vele, hogy Kitagawa Keiko-t tették meg főszereplővé és ő színésznőként valahogy sosem volt az igazi.
  Tanaka Rena pedig nem lehet nem nagy név, már vagy 10 éve szerepel nem is ismeretlen filmekben. Illetőleg, ha ő nem nagy név, akkor ki számít annak? :)

 4. yasahmaru szerint:

  Kedves asiafan attól ,hogy te láttad 4 – 5 filmben az még nem jelenti azt hogy ismert,különben meg lehet hogy rosszul fejeztem ki magam mert én úgy értetem hogy japánon kivül annyira nem ismerik.Nem 10 éve van a pályán hanem 12 ,18 évesen kezdte és egyből az első filmjével a Ganbatte Ikimasshoi val megnyerte a japán Oscart ,meg Kék szalag díjat (best New Actress)De amilyen bombasztikusan indult a karrierje
  úgy vissza zuhant,vannak jó filmjei de nem az a kimagaslóak..Ha jól emlékszem akkor kb 30 valahány szerepénél tart ezek között van mindenféle :dráma,horror,sci-fi,
  Tv-film,Tv-show.szinkron anime.
  „Illetőleg, ha ő nem nagy név, akkor ki számít annak? :)”
  Hát akkor soroljuk:
  Horikita Maki japán Oskar ,4 TV Oscar Közel 30 mozi film ,+tv film/drama (a tévében két fajtát különböztetnek meg a sima filmet és a drámait)
  leg újabb film Memoirs of a Teenage Amnesiac,The Lady Shogun and Her Men,2011es Into the White Night, van mg egy de nem emlékszem rá.

  Ayasa Haruka 2008 legjobb színésze szintén mozi, tv F/D, lemezek
  legújabb film The Incite Mill – 7 Day Death Game,2011es: Princess Toyotomi

  Toda Erika Ő ismertebb a Desu Noto
  révén mint Misa Amane.Csak tavaly 5
  filmben szerepelt,új filmek
  Liar Game: The Final Stage
  2011es Hankyu Densha

  Kitagawa Keiko 2008 TV dráma Oscar, legjobb szinésznő 2009 ,TV dráma Oscar,Külön Díj a Mop Girl-ért de ugye Ő nem jó Színésző
  legújabb After the Flowers
  Elevator to the Scaffold
  Matataki,Paradise Kiss
  Ja és mellesleg Ő a fönöke a Stardust Promotion -nak ami fiatal tehetség kutató központ Kiyotoban.
  Szóval nem hinném hogy tehetségtelen lenne.És még lehetne sorolni egypárat pl az új feltörekvő Shida Mirai (’96 -os brith)
  Tana Reneka útolsó filmje 2008 -as : Gegege no Kitaro .Ja most mondja testvérem hogy 2001-ben a
  Hatsukoi filmért kapott díjat.Szóval azért nem kell hasra esni tőle.De azét nem rossz színész és nagyon szép is ráadásul.
  Dióhéjban ennyit ,persze nem kötekedéskén írtam ezeket a sorokat csak tájékoztatásul.:)
  „Ehhez képest szerintem a Shinobi giccses volt. :)” nem értem mi volt benne giccses??Akkor inkább már a Goemon.
  „Esetleg láttad a Hana no atot is?”Igen ,sőt eredetiben van meg!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük