Sketches of Japanese Manners and Customs

Ebook-olvasóra feltölthető, ingyenes könyvek keresése közben bukkantam erre az érdekes, régi kiadványra, amely elérhető a Project Gutenberg oldalán. Előnye, hogy ingyenes, érdekes, színes, hátránya, hogy angolul van, és persze, régi.

J. M. W. Silver brit tengerészkapitány 1867-ben kiadott útibeszámolója ez, amely a japánban tapasztalt szokások, kultúra bemutatására tesz kísérletet, helyi festmények, fametszetek képeinek felhasználásával. A megfigyelések, a kapitány Japánbeli tartózkodásának ideje pont a szamurájkor végére esett, közvetlen a “Meiji restauráció” előtt, így talán az egyik utolsó lehetőség volt arra, hogy a nyugat felé még épp csak frissen megnyílt ország sógunátus-kori társadalmát külföldi, kívülálló szemével is bemutassák. Aki teheti, olvassa el, vagy olvasson bele.

Több témát érint a könyv, elmeséli a fürdők, az otthon, a császári palota életét, a fesztiválok, ünnepek jelentését, a harakiri módszerét, és sok érdekes háttérinformációt nyújt ezekről. A régi filmek, történetek megértéséhez is hasznos lehet, de sok olyan dologról is ír, amely talán mind a mai napig része a japán társadalomnak, mindennapoknak.

Kategória: JAPÁN, KÖNYV | A közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.