Distance

Távolság. 2001-es, japán film, rendezte Hirokazu Koreeda. Főszereplők: Tadanobu Asano, Arata, Susumu Terajima, Yusuke Iseya, Yui Natsukawa. A filmet Cannes-ban Arany Pálmára jelölték, sok fesztiválon szerepelt.

A megtörtént események ihlette történetben egy vallási szekta tagjainak rokonai találkoznak a cult azóta elhunyt tagjai által elkövetett terrorista-támadás 3. évfordulóján. Egy távoli erdőben látogatnak meg egy fontos helyszínt négyen, ahova a szekta egyetlen túlélő tagja is épp megemlékezni jött. Éjszakára ottragadnak mind, és lassan megismerik egymás illetve hozzátartozóik sztoriját, miközben próbálják megérteni, mi történt.

Megfigyelésem szerint sokkal jobban tetszenek az olyan filmek, amelyekkel szemben semmilyen elvárásom, sőt, információm nincs, olyankor kíváncsibban is nézem, és még egy nagyon unalmas alkotást is végig tudok ülni, két órán keresztül, kitartóan várva, hogy valami végre történjen. Most is így volt. A filmet csupán a rendező ismerősen hangzó neve miatt vettem elő, később beugrott, hogy Koreeda rendezte az Air Dollt. A Distance nem olyan jó. A dokumentumfilmek stílusát próbálja drámával ötvözni, ami érdekes dolog, de ettől még a viszonylag eseménytelen film nem lesz sokkal izgalmasabb. A néző végig távol marad a szereplőktől, a témából, és kívülről, kissé értetlenkedve nézi, ahogy egymást váltják a képek, és visszamelékezések, társalgások próbálják bemutatni a szereplők és rokonaik múltját, jelenét. A végére viszont szinte semmivel nem tudunk meg többet. Sőt, egyre inkább homályosabb lesz a történet.

Kategória: FILM, JAPÁN | A közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.