Departures

Sokáig halogattam ezt a tavaly Oscar-díjat nyert, 2008-as japán filmet a témája (halál) miatt, de végül épp olyan jó volt, mint vártam. Az Okuribito megható dráma és kicsit fekete komédia is, nagyon emberi és elgondolkoztató, felemelő. Yōjirō Takita rendezte, és Kundo Koyama írta, remek zenéje is van Joe Hisaishitől. Fsz.: Masahiro Motoki.

Daigo csellista egy tokiói zenekarban, de elveszti az állását, ráadásul még a méregdrága hangszert sem fizette ki, ezért vidékre költözik, elhunyt édesanya házába.Felesége szívesen megy vele, hősünk pedig hamar jólfizető állást is talál egy újsághírdetés alapján. Itt viszont egy kis félreértés adódik, az utaskíséret nem utazási irodáról, hanem a holtak felkészítéséről szól utolsó útjukra, beöltöztetésük, kozmetikázásuk a feladat a hamvasztás előtt, egy hagyományos rituálé, amit régen még a családtagok végeztek, ma pedig ilyen cégek. A kezdeti meglepetés és ellenállás után Daigo megérti és megszereti a munkáját, ám környezete elutasítja, amikor tudomásukra jut, milyen “tisztátalan” dologgal is foglalkozik…

Vicces, komoly és szép jelenetek vannak a filmben, mindenkinek ajánlom, hiszen mindenkinek szól: mindannyian találkozunk, találkozni fogunk a halállal, valószínűleg először épp így, másokén át. Érdekes, hogy még egy olyan kultúrában is, ahol a nyugati, szemellenzős hozzáállásnál nagyobb alázattal, természetesebb viszonnyal vannak az ilyesmi iránt – vagy legalábbis azt hittem -, ilyen problémákat okozhat a téma. Megérdemelte a film az Oscart, ahogy a japán filmakadémiától kapott tíz díjat is. Trailer itt..

A bejegyzés kategóriája: FILM, JAPÁN
Kiemelt szavak: .
Közvetlen link.

Eddig 2 hozzászólás érkezett

  1. yume.kanashimi szerint:

    Ez egy nagyon jó film. Valóban megérdemelte az Oscart! A színészek, a történet, a zene, a szimbolika,melyet felhasználtak benne egyszerűen tökéletes. Abszolút harmonizál minden. Elgondolkodtató.

  2. ikuko szerint:

    nagyon jó film,néha furának tűnt amikor öltöztette a halottakat olyan volt a mozdulata mintha inkább lenne illuzionista mint búcsúztató,a zenét be is szereztem:-)és azért persze lehetett tudni hogy a végén mindenki rájön arra hogy valakinek ezt is kell csinálni és az nem is olyan gáz,sőt.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük