Altan Urag: Blood, Foal’s Been Born

Kicsit bővítettem az Altan Urag repertoárt az itunesomban, mert telhetetlen vagyok, ők meg annyira jók. A mongol folk rock zenekarról itt volt szó, illetve soundtrackileg a Mongol és a Khadak kapcsán. A honlapjukon hat lemezt lehet tőlük meghallgatni (részleteket), illetve mp3-ban megvásárolni. Egyébként megüt a guta, hogy most, hogy elköltöztem, európai turnéra indultak, június első felében lehet őket elcsípni, Milano, Genf, Zürich, Berlin, Brüsszel, Amszterdam állomásokon. Jó lenne pedig élőben látni ilyet (RaKH II a Made in Altan Urag lemezről):

Három lemezt hallgattam meg, a címsorba az a kettő került, ami jobban bejött. A Foal’s Been Born az első lemezük 2004-ből, ez igazából nagyon közel áll a korábban már taglalt Made in Altan Urag-hoz hangzásilag, sőt, néhány szám vissza is köszön rajta. A Surf című dal, amelynek egy kibővített verziója zárja a lemezt Ijii Mongol címmel, a Made In lemezen a Davalgaa (Waves) nevet viseli, persze, kicsit más hangszereléssel.  Sőt, szerintem a Mongol filmzenén a Joy in Mongolia c. dal is ez. A Made  In Altan Uragon levő Ijii Mongol (Mother Mongolia) c. dal viszont más, az az a szám, amely a Khadakban is szerepelt. Nade, attól függetlenül, hogy a zenekar láthatóan szűkén van a számcímeknek, nagyon jók ezek mind, és azt sem fogjuk megbánni, ha valamit kétszer hallunk.

A 2009-es Hypnotism kevésbé tetszett elsőre, túl sok benne a női ének, a fura, modern hangzás, szinti. Szintén ebben az évben jelent meg a Blood c. lemez, az elég jó. A korábbiakhoz hasonló stílusú, de valamivel erősebb, profibb a megszólalása. Egy kicsit ez is modernebb, rockosabb, de menő. A torzított hangszeres, elektronikus hangzásokat finoman magába vegyítő Yesterday, ami az Intrót követi, nekem nagyon tetszik. Utána is jóval lendületesebb, rockosabb a sound, de nem a népi elemek kárára. A lassabb, fájdalmas-vonós, címadó dal különösen szép, és hasonló még a Temuujin is. Ezen az albumon szerepel a Beast is, amihez klip is készült:

Ráadásként találtam két koncertfelvételt is:

„Unsteady” live 2009, Ulan Bator – „Blue Mark” live 2007, Üzbegisztán

Kategória: Mongol, ZENE | A közvetlen link.

Eddig egy hozzászólás érkezett

  1. 杏桃来春 szerint:

    A Hypnotism nekem se igazán jött be, de a Blood az tényleg jó.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük