Fesztivál

North Hemstead (NY) városka első, bájosan amatőrre sikerült, ázsiai fesztiválján jártam a hétvégén. Ezt annak apropóján tartották, hogy a Long Island északi partjainál található környék egyre változatosabb etnikumú. Egy kis realitástesztnek is jó volt a buli, hogy a sok profi, sztár (színész, zenész) után valóságos keletieket is lássak, akiknek összegabalyodik a szalag a kezükben tánc közben, és akiknek nem törik el a deszka a rúgástól. :)

Kicsit borús, változékony időben, a homokos beachen volt a rendezvény, amelyhez egy pocsékul feldíszített, szürke, vas színpad nyújtott otthont, a vizuális produkciókat jól elrontva (szép ruhák, táncosok, a háttérben feliratos matricák, borzalmas színű lufikkal). A délutáni-esti rendezvényhez volt egy nemzetek konyhája, finom indiait ettem. Meg sátrak, ahol ruhákat, sütiket árultak, valamint ki lehetett próbálni mindenféle dolgot, teaszertartást, origamit stb. A fellépők  főleg a helyi kultúrcentrumok  tanfolyamainak résztvevői voltak, nagyrészt a fenti népek leszármazottai, kivéve a taiko-dobosokat, akik inkább amerikaiak voltak, két vézna, szőke csajjal, furán néztek ki. Meg még a taekwondosok közt is akadt néhány fekete és fehér.

A jobban sikerült bemutatók közé tartozott a gyerekekből álló „lion dance” csapat, akik a bal felső képen láthatók, bár komolyabbra számítottam, mint ez a két kis cica. :) De legalább láttam ilyet élőben. A koreai taekwondos gyerekek is cukik voltak, és azért sikerült jópár deszkát felaprítaniuk, az edző tán az olimpiai csapatból volt (koreai), és voltak felnőtt résztvevők is, akik vmi nyálas zenére táncoltak harci mozdulatokat lassított felvételben. Aztán azért a főnök szétrúgott egy bazinagy téglát.

Szintén a látványosabb produkciókhoz tartozott a koreai hanbok (ruha)bemutató, amelyen a régi korok öltözékeit és a mai divatot tárták elénk. Rám végül a legnagyobb hatással a bazársor végén zenélő kínaiak voltak, a saját kis, szintis sramlizenéjükkel, de valahogy ebből jött a legautentikusabb ázsia-hangulat. Mármint főleg az erhuból (rákérdeztem, hogy hívják a hegedűt). Erről hamarosan írok is még.

Kategória: KÍNAI, KOREA | A közvetlen link.

Eddig egy hozzászólás érkezett

  1. leirionn szerint:

    Azért az jó, hogy legalább az ott élő koreaiak megőriznek valamit a kultúrájukból.
    Megnéztem volna a koreai ruhabemutatót, tetszik a tradicionális ruhájuk.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük