A shamisenről

A shamisen (三味線, magyarul samiszen) egy háromhúros, pengetős hangszer, távolról talán a bendzsóra emlékeztethet. Kínai közvetítéssel került Japánba, valószínűleg Közép-Ázsiából. Az Edo-korszakban lett igen népszerű, a Bunraku és Kabuki színházakban ma is használják, és a gésáknál is kötelező tantárgy. Több fajtája van, mind zenei stílusilag, mind felépítésében. A nyugaton legismertebb tsugaru-jamisen játékhoz a legnagyobb verziót használják, ez viszonylag új fejlesztés, a nagauta, kabuki zenékhez egy vékonyabb nyakú, kisebb darab használatos. Az okinawai változata (sanshin) pedig kígyóbőrből készül.

Közérdekű egóblog-fejezetünk keretében most elmesélném, hogy a héten volt az első shamisen-órám. Nos, Amerikát lehet szidni a buta hollywoodi filmek vagy a zsíros sültkrumpli miatt (és még sorolhatjuk), de egy pár dologban azért előbbre járnak, mint a Vén Kontinens, pl. abban, hogy itt vannak koto- és shamisen-tanárok, a NY-környéki 20-30 milliós populációra pl. kettő is jut, ami bizony magasabb a nulla-körüli, hazai aránynál. Természetesen az igazán tuti hely Japán, akit komolyan érdekel az ilyesmi, az költözzön oda. :)

Teljesen spontán, hirtelen történt a dolog, belefutottam a neten, írtam, jött válasz, fel se fogtam, és már a kezembe is nyomták. Egy tatamin ült a tanárnő, (japán) szép kimonóban. Nagyon örültek is nekem, és úgy vettem észre, hogy még a fenti arányok mellett sincs tumultus, úgy tűnik, a Távol-Keleten kívül senkit nem érdekel ez az egész. Ilyesmiket áruló hangszerboltok nincsenek, pedig azt hittem, itt minden van. Hisz’ lehet kapni túró rudit is, hogy-hogy kotót meg nem? Semmi. Csak importálni lehet. Ebay van,  de az ilyen komoly és drága váráslásnál nagy rizikó, másfelől tele van gagyi meg hibás, törött darabokkal, és mondanom se kell, hogy javítani is csak Japánban tudják. Pedig csak a dob szakadt be a legtöbbön, de az épp elég nagy gáz, a legsérülékenyebb, fontos része, a number one rémálmom. Ugyanis a nedvességre, páratartalomra rendkívül érzékeny a bőr, ezért mindig egy szép, kis mintás zsákba kell tenni az alját, rá még egy nejlont kötözni, és úgy megy a kofferba. Ha megszívja magát, kitágul, utána száraz helyen meg elszakad. Egyébiránt a legjobb hangja a kismacskásnak van, aztán a kutyás, ami masszívabb, a többi már nem menő, a legócskább a plasztik. Pengetőből is jobb a fa, nekem olyan lett (lásd alant), de vannak elefántcsont- és teknőspáncéldarabok is drágán.

Egy korrekt shamisen 80.000 yen (200 ezer ft.) körül van, találni olcsóbbakat is, határ a csillagos ég. Én most csak bérelek egyet. A pengető, amit bachinak hívnak, pár ezer yen, kell neki egy tok, s mellé egy balkézt a nyakon csúsztató, ujjra húzandó, horgolt kis izé (yubi-kake). Ezek 8000 yenbe voltak. Aztán vannak a táskák, én keménytok nélkül nem mernék vele mászkálni. Bár egyébként szét lehet szedni három darabba is. a hangszert.. Aki odáig jut, hogy valami komolyabb vásárlásra adja a fejét, általában adnak hozzá mindenféle kiegészítőket. Sajnos kottákat se találtam a neten (aki tud, küldjön, már az agyamra megy a Sakura, sakura.:) Jut eszembe, sokféle kotta létezik, a durvábbak jobbról lefelé olvasandó japán karakterekkel, de szerencsére elég elterjedt a gitáréhoz hasonló tabulatúra forma is, a bunkafu. Így néz ki:

Alul a legmélyebb húr, a számok a lefogási helyek, a ritmust aláhúzások jelzik, egy vonal a nyolcad, kettő a tizenhatod, a bogyó a szünet. A 10-es az oktáv, mert van két félhang, ami nem szerepel a skálán. Három fő hangolás van, a honchoshi az alap, az egy kvart egy oktávban. Pl. D-G-D. A niagarinál a kettes húr feljebb megy (szó szerint ezt jelenti), D-A-D lesz, a sansagari (három le) esetén pedig két kvart, pl. D-G-C, Az ábécés hangoknak nincs jelentősége, mert nem fix a hangmagasság, a mély húrt a kísérendő énekes hangjához szokás hozzáállítani. Amúgy könnyen el is hangolódik a hangszer, sőt, a fenti hangolásokat szokták akár egy dalon belül is váltogatni (bele se merek gondolni..). Gitárhoz szokott embereknek további rossz hír, hogy nincsenek bundok, vagyis olyan, mint a hegedű, nekünk kell tudni, hol fogjuk le, vagy tehetünk rá matricát. :) Jó hír viszont, hogy nagy vonalakban azért hasonló szerkezet, aki játszik vmi gitárfélén (vagy nagybőgősök is talán), az könnyen belejön. Nekem legalábbis nagy sikerélmény volt, hogy egy olyan hangszeren, amit még sosem láttam élőben, már az első órán tudtam valamit játszani. Ettől persze nagyon messze vagyok:

Amit még ajánlanék a japán hangszerekkel (és talán az egész kultúrával) ismerkedni vágyók számára, hogy tanuljanak meg seiza pózban (térdelve, a sarkukon) ülni, ez a leggyilkosabb az egészben. :) Állítólag hozzá lehet szokni, nekem még nem sikerült. Hát, most ennyi, majd még jelentkezünk. Addig is még egy videó.

A bejegyzés kategóriája: JAPÁN, ZENE
Kiemelt szavak: .
Közvetlen link.

Eddig 7 hozzászólás érkezett

 1. espirit szerint:

  Nagyon virtuóz a fazon. Kár, hogy én nem tudok hangszeren, legalább úgy mint Te, mert akkor faragnék magamnak egy ilyen hangszert. Nem bonyolult akusztikai darab mint egy hegedű, cselló, vagy akusztikus gitár.A Koto is hasonló hangszer lehet.

 2. asiafan szerint:

  nem biztos, hogy az egyszerű felépítés megkönnyíti az elkészítését, ilyenkor még fontosabbak a részletek, a minőség.. és nem csak faragni kell, elöl-hátul bőr a dob..
  koto: http://en.wikipedia.org/wiki/Koto_(musical_instrument)

 3. Josephine83 szerint:

  Nagyon szeretem a shamisent. Volt szerencsém áprilisban a Yamato pesti koncertjén élőben is látni, hallgatni. Remélem, tudom :) nem ez lesz az utolsó alkalom.
  Asiafan, nagyon jó az oldalad!

 4. La Paloma Negra szerint:

  Három húrból előcsalogatni ennyi hangot, nem lehet könnyű:) Tetszik, hogy egy haikus bloggal egyszerre vagy a főoldalon:)

 5. Neuromancer szerint:

  asiafan, hol elsz te?
  a tanar lokacioja miatt kerdem :)

 6. asiafan szerint:

  @Neuromancer USA (NY), vagy azon belül érdekel? Tudok több felé is.

 7. Neuromancer szerint:

  o, ettol tartottam :(
  marad akkor ipodon az ‘ec Shamisen’ progi

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük