Clash @ Tribeca Film Festival

Johnny Tri Nguyen vietnámi-amerikai (és félig kínai) színész, harcművész, kaszkadőr, hollywoodban is dolgozott ez utóbbi szerepben, pl. a Spider-Man filmekben, nekünk viszont leginkább, mint Tony Jaa ellenfele lehet ismerős a Tom Yum goongból, de láthattuk a Cradle 2 the Grave-ben is, a legtöbb köze pedig a The Rebel c. filmhez volt (írta, társrendező a testvérével). Utóbbi film azért is érdekes, mert ott ismerte meg az új csaját, Veronica Ngo színész-énekesnőt, aki ott és ebben a filmben is partnere. A sztorit szintén Nguyen írta, a Clash rendezője pedig Le Thanh Son.

A tavaly évvégi, karácsonyi szezon egyik nagy sikere a film, noha több hollywoodi csodával kellett versenyeznie (pl. Avatar), mégis csúcsokat döngetett a vietnámi mozikban, 11.5 milliárd dong (US$ 620,000) bevétellel. Most pedig a new yorki Tribeca Film Festivalon mutatták be, és a közönségnek itt is kedvére volt, úgy láttam.. :) Tőlem egy 5-öst kapott a közönségszavazó-cetlin, szurkolok neki.

Az eredeti címe: Bay Rong, december 18-án mutatták be. Egy maffiózónőről szól, aki ki akar szállni, a lánya szabadságáért küzd, van egy rejtélyes, kegyetlen főnök, és egy nagy, utolsó meló, amit egy csapat férfival kéne kivitelezni. Egy táskát kell megszerezni, de ez a rész csak lényegtelen ürügy a verekedésekre és lövöldözésekre. Vérbeli akciófilm ez, kemény és igen látványos bunyókkal, néha kicsit túldramatizált, érzelgős részekkel, de azért nem kell rajta sokat agyalni. Inkább nézni és hallgatni jó, hangulatos, a hangeffektek mind a golyózáport, mind az ütéseket igen keménnyé teszik, és szerintem nagyon jó a soundtrack is. Menő film, simán thai vetélytársai (Tony Jaa filmek) szintjén, ha nem jobb, köszönhetően főleg a főszereplők valós vagy betanult harci tudásának. Meg azért a mozivászon is dobott rajta, és a közönség egyszerre veló felhördülése egy-egy látványos rúgástól, plusz humoros jelenetek is akadtak.

Nem is tudom, láttam-e már vietnámi filmet, az előzetesek alapján a thai színvonalra lőttem be, hogy majd buta sztori lesz (az lett is), meg kicsit a nyelv hangzása is hasonló, meg ugye, a térség. Sőt, valamennyire a harcművészeti rész is emlékeztetett – joggal – a Tom Yum Goongban látottakra, sok ugrás, rúgás volt, meg bírkózásfélék, egymás szorongatása, és főhősnőnk is nagyon keményen nyomta. Úgy tudom, ő nem harcművész, csak betanulta még anno a Rebelre a dolgot, de így, a filmvásznon elég meggyőzőnek tűnt, és illett is hozzá. A harcokat Nguyen koreografálta. Nagyon tetszett még a fényképezés is, volt valami művészi a filmben, egyedül csak a többször is megjelenő Lacrimosa áriázás nem jött be, meg a túljátszott filózgatás, de a színek, beállítások meglepően jók. Volt egy klassz tangós rész is, szerintem mindkét nem képviselői találnak szemrevalót. :) Fogunk még hallani róla szerintem, kellemes meglepetés volt. Addig is, a trailer után még íme néhány jelenet a music videóból.

A bejegyzés kategóriája: FILM
Kiemelt szavak: .
Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük