14 Blades

Gam yee wai (2010) kínai-hongkongi akció/wuxia film (mandarin nyelvű), rendezte Daniel Lee (Black Mask, Dragon Squad). Főszereplők: Donnie Yen, Zhao Wei, Wu Chun, Kate Tsui, Qi Yuwu, és felbukkan Sammo Hung is. Zene: Henry Lai. A 29. Hong Kong Film Awardson a legjobb akciókoreográfiára (Ku Huen Chiu) és a legjobb hang díjára jelölték.

Egyszerű, szórakoztató mese, izgalmas akciókkal, jópofa karakterekkel, semmi komoly, de látványos. Wuxiának talán túlzás hívni, csak az egyik, női szereplő tud lassított felvételben röpködni, a többiek a gravitáció – és a drótos, eltúlzott harci koreográfia – szerint mozognak, nincsenek sem a témában, sem másképp földöntúli elemek benne. Leszámítva Donnie Yent magát :), akinek színészileg is nagyon jól áll ez a bajszos karakter. A lányoknak Wu Chun is be fog jönni, Zhao Wei aka Vicki Zhao pedig már többször bizonyította tehetségét.

A történet a Ming-dinasztia idején játszódik. Központjában császárság elit testőrei (Jinyi Wei), akik inkább egyfajta titkosrendőrség funkcióját töltik be, sokféle küldetésük között gyakori a bérgyilkosság is. Gyermekkoruk óta erre képezték őket, és nekik van 14 pengéjük, ahogy a címben szerepel, különféle fegyverek formájában, amelyeket eltérő feladatokra használnak, az egyiket pl. önmaguk megölésére, ha elbuknak. Ebbe a gárdába tartozik főhősünk is (Donnie), akit néhány társával egy olyan küldetésre irányítanak, amely hátterében mindenféle korrupt előkelőségek mesterkedése áll, így szinte garantált, hogy rosszul süljön el a dolog. Qinglong először azt a feladatot kapja, hogy gyilkosság árán szerezzen meg egy, állítólag árulók nevének listáját tartalmazó dobozt, ám végrehajtás közben kiderül, hogy más van benne. Ettől kezdve aztán menekülnie kell…

Szórakoztató film volt, könnyed, hangulatos… valahogy a Seven Swordsra emlékeztetett az összekép, hasonló kategória (7 kard x2= 14 penge:). Bejött a zene is, és vizuálisan is tetszetős volt a film, a ruhák, arcok, jelenetek. Kellő mennyiségű harc is akadt, ám nem volt igazán a verekedésekre kihegyezve az egész, és sokszor inkább a berendezés ripityára törését láthattuk-hallhattuk, mintsem a harcművészek technikáját, meg sokszor a sötétben is zajlott az összecsapás. Trailer:

Kategória: FILM, KÍNAI | A közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük