West 32nd

Lassan egy éve vettem ezt a 2007-es, koreai filmet Chinatownban, egy ázsiai-dvd-boltban, érdekességképpen azért is, mert NYC-ben játszódik. Szép, delux, domború kartonban volt, és a tapasztalt szemnek is eredetinek tűnt, így kissé meglepett, amikor beraktam, és német nyelvű menük jöttek fel. Először azt hittem, a médialejátszó hiszi azt, hogy nekem ilyen kell ebben a térségben, de egyre inkább úgy festett a dolog, hogy nincs más, kénytelen voltam eredeti nyelven, német felirattal élvezni. Szerencsére New York Koreatownjában játszódik a film, erre is utal a címe (utcanév), így a két harmadában angolul beszélnek.

Koreai-amerikai koprodukció, a CJ Entertainment terjeszti, de inkább indie filmnek tűnik, a rendezője Michael Kang. Főleg koreai-amerikai színészek szerepelnek benne, a főhős John Cho, akit talán a Harold és Kumar filmekből ismerhetünk, valamint Jun-seong Kim és Grace Park, a Battlestar Galactica “Boomer”-je. Azóta kiadták már a dvd-t a tengerentúlon az ősszel, angol felirattal és sok extrával, és azzal reklámozva, hogy “this is not a Chinatown bootleg” :D

A Tribeca Film Festival-on debütált a film, majd Pusanban, ill. koreában vetítették, később még megjárt néhány fesztivált, mire a boltokba került, a németeknél még 2008-ban, majd tavaly októberben a már említett R1-es verzió.

A film elég jól indult, a K-town gengsztereinek világába csöppen egy ambíciózus, koreai származású ügyvéd (John Cho). Egy fiatalkorú srácot védene, akit gyilkossággal vádolnak, és akinek van egy csinos nővére (Grace Park). Hősünk csak lassan ismerkedik meg a helyi viszonyokkal, mint kívülálló, lévén sokadik generációs, amerikai szülött, akinek öltönyben, akadozó nyelvtudásával nehéz beilleszkednie a koreai negyed éjszakai világába. Információk után kutatva végül megismerkedik egy helyi rosszfiúval is, majd bedurvulnak a dolgok. Egész jó lett volna, ha a végén nem kavarják össze a sztorit, de azért hangulatos volt. Előzetes.

Kategória: FILM, KOREA | A közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.