Mulan

Hua Mulan a 4-7.sz. körül élt, kínai hősnő, már amennyiben tényleg élt, és nem csak kitalálták. Ezt már nem nagyon fogjuk megtudni, ugyanis a róla, legendájáról szóló emlékek is igen régiek, először egy 6. sz-i versben szerepelt állítólag, amire egy 12.sz-i verzió utal vissza. A balladát a Ming-dinasztia korában (14-17.sz.) írták át regény formába, és az idők során egyre népszerűbbé vált a történet. A legnagyobb ismertséget aztán a Disney 1998-as rajzfilmje hozta meg a karakternek. Filmek amúgy már a némafilmek korában is készültek róla, később pedig tévésorozatok is, tavaly meg Jingle Ma rendezésében mutatták be a Mulan c. mozifilmes adaptációt. Kínai film, mandarin nyelvű. Főszereplők: Vicky Zhao/Zhao Wei (Mulan), Chen Kun, Hu Jun, Jaycee Chan, Vitas.

A rendező szerint ez a film nagyon más, mint a ’98-as Disney-verzió, ám az alapsztori nem ad igazán nagy teret a különféle értelmezéseknek, fantáziának, csak a mellékszereplők karaktereit, történetét lehet variálni. A lényeg ugyanaz: Mulán beteges apja helyett férfinak öltözve a hadseregbe lép, ott beleszeret valakibe, nagy hadvezér lesz belőle, a csatákban persze meghalnak páran, dráma, végül happyend. Egész látványos, és jó színészeket választottak hozzá, ám nem túl komoly film. Talán arra jó,, hogy az is megismerje a történetet, aki túl felnőttnek érzi magát a diisneyshez, bár amennyire visszaemlékszem, nekem a rajzfilm szórakoztatóbb volt. Lehet, hogy csak azért, mert akkor találkoztam először a sztorival, vagy mert az jobban passzolt a színvonalhoz :) A jelmezek tetszettek amúgy, érdekes volt a különböző seregek, törzsek öltözete, bár azt furcsának éreztem, hogy a kínaiak páncélban, fémpajzzsal, a nomádok meg mindig szőrmecuccokban vonultak, és még a pajzsuk is szőrös volt, csak, hogy jól elkülönüljenek. A férfi álcát pedig hiányoltam Mulanból, valamit csinálhatott volna magával azon kívül, hogy kardot fog, elég hihetetlennek tűnt, hogy nem látják, hogy nő.

Kategória: FILM, KÍNAI | A közvetlen link.

Eddig 5 hozzászólás érkezett

 1. YEZy szerint:

  Ez a Vitas ki a jóég amúgy? Azon kívül, hogy marhára nem illik bele a sztoriba, az egész youtube vele van tele, hogy miket művelt a forgatásokon… :)

 2. asiafan szerint:

  vmi ruszki popsztár..

 3. ani szerint:

  Nekem tetszett a film!

 4. kata szerint:

  Nekem is tetszett a film, de szerintem egyáltalán nem happy end. Neked miért tűnt úgy? SPOILER
  Visszatért az apjához 12 év háború után, de a szerelmével soha nem lehetett együtt, mert neki a birodalom javait kellett szolgálnia.

 5. asiafan szerint:

  [kata] az lett, amit akart ill. választott. meg is halhattak volna..

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük