Computopia

40 évvel ezelőtt a japán Shōnen Sunday magazin egy képsorozatot közölt “Computopia” címmel, amely azt próbálta elképzelni, milyen lesz a jövő robotokkal. Az illusztrációkon látható dolgok egy része talán valóra is vált, mindenesetre aki esetleg már élt akkoriban, elmesélhetné, hogyan látta a számítástechnika jövőjét ’69-ben :)

Az első képen a robotok iskolai alkalmazása látható, a gyerekek a számítógépes képernyőre írják a választ, aki téved vagy rosszalkodik, azt meg fejbekólintják. A második kép nem is a mát, hanem a 20 évvel ezelőtti jövő kompúterizált háztartását próbálta bemutatni, van rajta falméretű képernyő újsággal, automata légkondi, robotporszívó és videó chat (utóbbi nem nagy szám, már Fritz Lang 1927-es, Metropolis c. némafilmjében is szerepelt az ötlet). A harmadik képen egy szintén valóra vált elképzelést, egy robotok által végzett műtétet láthatunk.
[képek via Giz via Pink Tentacle]

Vajon, ha az akkori tippek így bejöttek, azt jelenti-e, hogy a mai elképzelések is megvalósulnak? Nem mind lenne jó… Főleg animék jutnak eszembe. Pl. ott volt a Paprika, amelyben a tudósok az álmainkat tudták kivetíteni, hogy a pszichológus lássa, és bele tudjon menni, ám a két világ közti határ kezdett elmosódni. A Resident Evilben bioterror-támadás és zombik jönnek. A környezeti pusztulást vízionáló sztorikat megszámolni sem lehet, visszatérő téma Miyazakinál is (Nauszika pl.) Egy másik sokat szereplő fantázia az androidokkal való együttélés, ami nemcsak a mai, japán filmekben jön elő, ott volt anno pl. a Szárnyas fejvadász.

Könnyű elképzelni a dolgot, ma már elég gyorsan fejlődnek a robotemberek, van olyan is – visszatérve az első képhez -, amelyik tanárnéniként funkcionál. Ez persze, sok problémával járhat. Az Appleseed biorobotokkal teli, idilli civilizációját politikai érdekek törik szét, a Vexille 2077-beli Japánjában pedig nem árulhatom el, hogy mi a gond :) De vannak benne fejlett, harci robotok is, nanotechnológia, illetve exoskeleton a katonákon (ami már létezik). A Sky Crawlers örökéletű gépemberei háborús játékban szereplők, és meghalni szeretnének, az Ergo Proxy világégés utáni, utópisztikus kupolavárosában pedig öntudatra vágynak a robotok, míg az emberek a túlélésre. Ebben a filmben is képes már a technika egy apró részből létrehozni egy teljes lényt, kicsit hasonlóan, ahogy az Ötödik elem elején is Milla Jovovichot legyártották. Úgy tűnik tehát, a jövő robotjai emberi testrészeket vagy embereket fognak helyettesíteni, vagy majd lönek ránk.

Kategória: JAPÁN, WEB | A közvetlen link.

Eddig egy hozzászólás érkezett

  1. Captain Borg szerint:

    Egyreszt, a technika fejlodesi iranyat szerintem elegge meghatarozza az, hogy mirol almodoznak az emberek. Tehat, ha pl. megjosoltak 100 evvel ezelott a videotelefont, az nyilvan elobb utobb valora is valt, mivel egy letezo igenyt elegit ki. Csak a design mas, ezt valahogy egyetlen kor sem talalja el :)

    Masreszt, tul sok scifi lovagol ezen az “intelligens robotok erzelmei” teman, es sotet jovot festenek…..nos, ez lehetseges, de szerintem tulzasba viszik. Tetszett a “Surrogates”, mert az pont nem errol szolt :)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük