Goemon

Végre! Megjelent dvdn és blurayen is a Casshern rendezőjének, Kazuaki Kiriyának sokat várt filmje, a Goemon (2009). A történelmi hátterű történet főhőse amolyan japán Robin Hood, szamurájok, nindzsák (Hattori Hanzo) és rengeteg CGI várható. Sajnos a lemezeken nincs még angol felirat, de lelkes filmrajongók napok alatt készítettek hozzá, hiszen ez az egyik legjelentősebb film az idén. Persze, nem árt, ha már korábban is kedveltük Kiriyát, és a kompjútergrafikákkal szembeni ellenérzéseket is félretesszük. Cserébe egy különleges, látványos fantáziavilágba kerülhetünk (főleg, ha kivárjuk a HD verziót…). A zene remek (már írtam róla), és a sztori nagyon izgalmas, összetett, ezért sem bámészkodni, se fanyalogni nincs idő a képeken (gyakorlatilag semmi nem néz ki rajta valódinak), mert tényleg magával sodor a történet. Érdemes körülnézni a hivatalos oldalon is pazar képekért. Trailer:

A címszereplő Yosuke Eguchi, további szereplők: Takao Osawa, Ryoko Hirosue, Jun Kaname, Gori, Masatô Ibu, Mikijiro Hira, Tetsuji Tamayama, Hashinosuké Nakamura, Eiji Okuda, Choi Hong Man, Susumu Terajima. Zene: Akihiko Matsumoto. A rendező, Kaz Kiriya a forgatókönyvíró, a vágó, operatőr és az egyik producer is egyben. Japánban a Warner kiadásában jelent meg a mű.

1582-ben indul a történet. Oda Nobunaga csatározása nyomán sikerült egyesíteni az országot, ám egyik vezére, Akechi Mitsuhide elárulta, és megölte. Ő sem élt sokáig, Nobunaga utódja, Toyotomi Hideyoshi kezébe kerül a hatalom. Elődje munkáját befejezvén végre béke van, a főváros akkoriban egyébként Kyoto. Itt él a híres tolvaj, Goemon, aki a zsákmányt a szegények közt osztja szét. Ámde egy nap talál a sok kincs közt egy dobozkát is, amit már sokan keresnek..

Goemon amolyan folklór-hős, a többi szereplő pedig történelmi személyiségek, számtalan film, könyv járta már körül ezt az időszakot, ám Kiriya meglehetősen szabadon értelmezte, és átírta a sztorit, a régi legendáknak új értelmet adva. (Pl. a történelmi Goemon arról is híres, hogy élve megfőzték.) Talán segít egy kicsit, ha valaki már ismeri valamellyest ezeket a viszonyokat (pl. Kurosawa Kagemushája is ezt a korszakot mutatja be, az 1962-es Shinobi no Mono pedig magáról Goemonról szól), mert először nehéz volt követni, hogy ki ki ellen van, ahogy repkedtek a nevek (meg az emberek:), a kapcsolatok, ármánykodások. A végére aztán már kitisztult a kép, akkor már a Tokugawa-sógunátus alapítója, Ieyasu is felbukkan a Kill Billből is ismerős Hattori Hanzoval oldalán.

Alapból ez egy mese. Történelmi dokumentumnak ne nézzük, ahhoz túl gyanús, hogy végig telihold van :) A forgatás amúgy egész hamar kész lett, a film cgi-je vitte el a legtöbb időt, rengeteg munka lehetett vele, és annak ellenére, hogy látványos, fotorealisztikusnak nem nevezném. A kosztümök jól sikerültek, és mint már mondtam, a zene is, jól passzol. A filmet végig egyfajta kelet-nyugat kettősség jellemzi, ami túl feltűnő ahhoz, hogy véletlen legyen. A film elején látható pl. egy nyugatias hip-hop tánc japán ruhában, nekem nagyon tetszett, aztán lovagjelmezek, gótikus építészeti motívumok stb.

Ha belejövünk a történet, a szereplők motivációinak követésébe, akkor azért viszonylag lineáris a sztori, legalábbis a Casshernéhez képest, amit sokan nem tudtak összerakni elsőre. Még csak nem is olyan katartikus, szerintem jóval közérthetőbb, egyszerűbb. Hangulatra azért hasonlít egy kicsit, van benne valami nagyszabású, hősies, ami a soundtracken kórust igényel. A karakterek némelyike komplexebb, van egy kis elmosódás a jó és a rossz közt, nem éreztem túl kiszámíthatónak, ahogy haladtak a dolgok. Nem utolsósorban pedig az akciójeleneteket, harcokat is érdemes megemlíteni, változatosak, eredetiek lettek, vannak menő kardozások, futkosás háztetőn, robbantások, tömegjelenetek, pörgés.

Ennek ellenére nem mindenkinek való a film, úgyhogy remélem, sikerült annyira bemutatnom, hogy akit zavar ebből valami, az nem kezd majd el rinyálni, inkább pozitívat várok :) Egyik kedvenc filmem a Casshern, ez pedig Kiriya második filmje, a kettő közt öt évvel, úgyhogy ritka kincs az ilyen, és örülök, hogy nem csalódtam. Remélem, elég sikeres lesz, hogy a következő projectjére kevesebbet kelljen várni. Abban is bízom, hogy bár késve, de eljut hozzánk legalább a dvd.

Részemről 9/10 lett a végeredmény, sajnos még nekem is néha bántotta a szemem a nyilvánvaló cgi, nem tudom, hány évvel és millió yennel többe került volna olyanra csinálni, ami hihetőbb. A képek iszonyú részletgazdagok sokszor, és a színorgia, akció, a sötét részek miatt félek, hogy még HD-ben sem teljes az élmény, a 2 cd-s rip pedig olyan gagyin néz ki, mint egy cam. Ez nem tudom, a film hibája-e, de már nagyon várom, hogy összehasonlítsam valami komolyabb verzióval. Újranézős.

[10.22. update] sikerült megszerezni a HD verziót (720p), és mindenkinek azt ajánlom, ne adja ez alá!! Így már igazi a látvány. Persze, aki tud várni a nemzetközi kiadásra, az eredeti blurayjel jár legjobban. (Vagy legalább DVD!) A filmet nemsokára bemutatják Taiwanon is, ott van esély angol feliratra, és a francia TF1 Video-nál is kijön mindkét hordozón novemberben, ill. a németek is bevásárolták, idővel eljut szerintem mindenhová. Néhány HD kép (klikk):

A bejegyzés kategóriája: FILM, JAPÁN
Kiemelt szavak: .
Közvetlen link.

Eddig 5 hozzászólás érkezett

 1. Bulykin szerint:

  fú nagyon várós film volt, meg is nézem nemsokára, már nagyon kíváncsi vagyok^^

 2. ikuko szerint:

  júúúúúúúúúúúúúúj és vajon olyan lelekes lesz valaki hogy magyar feliratot is csinál hozzá ?
  nagyon remélem:-)

 3. asiafan szerint:

  egy kis update a végén a 720p-s screenshotok, ami még ennél is jobb, csak a jpg-tömörítés lenyomta.. érdemes fullscreenben össehasonlítani a fenti képet a cd-s verizióval: https://asiafan.hu/files/2000/goedivx.jpg

 4. Fullmoon88 szerint:

  Igaz, hogy felirat nélkül sikerült eddig csak megnéznem múlt héten(de a hétvégén ezt pótolom), de így is magával ragadott. A Casshernt imádtam, és ez is hasonlóan lenyűgözött, mind látványvilágát és történetét tekintve. A vége nagyon megható és felemelő lett. Az biztos, hogy akik szeretik Kazuaki Kiriya munkáit, azoknak bejön ez is. A látványvilág pazar, a CGI-n néha felakadt az ember ugyan, de a színek mindent visznek. Asszem ha sikerül megnéznem én is írok róla vlmit. :D

 5. Visszajelzés: Goemon (japán film; 2009) - Garden of Secret Dreams

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük