Miyazaki korhatárok

Támadt hirtelen egy ötletem, hogy a Ghibli meséket sorba rakjam (szubjektív) korhatár szerint. A gyerekekhez nem értek annyira, de jópárszor hallottam már, hogy kiakadtak a szülők rajta, hogy némelyik rajzfilm milyen durva, máskor meg épp fordítva, fölösleges korhatárkarikák vannak rajt. Párat még nem láttam, az kimaradt. A dedósaktól a horrorig:

Panda Go Panda – nagyon egyszerű történet, vidám zene, ugrálás, állatkák. A film furcsaságai (árva kislány pandaszülővel betőrőket fog a házban, árvíz) inkább a felnőttek agyát ülik meg :)

Ponyo – Kevés morfondírozás, egy-két összetettebb karakter, viharos tenger, némi izgalom. Azért ezt is inkább szülővel együtt ajánlanám.

Kiki’s Delivery Service – Könnyen érthető, tanulságos történet, nincs benne igazán gonosz, csak vihar, izgalom.

Totoro – Ez is nagyon bájos, csak azért tettem hátrébb, mert van egy kis szomorúság benne, meg sötét erdő, és Totoro is rémisztő lehet.

Pom Poko – Nincs benne különösebb szörnyűség szerintem, pár kisértet, de maga a sztori, a karakterek, a helyzet nem biztos, hogy a fiatalabbak számára érthető.

Whisper of the Heart (A könyvek hercege) – Ezt tinifilmnek venném, bár nem rémisztő, de a tematikája is ezt az életszakaszt érinti (iskola, barátok, szerelem), a benne található bölcsességek pedig mindenkinek szólnak.

whisper of the heart

The Cat Returns – Nem olyan jó, nem is komoly, de van benne emberrablás, varázslat, főleg felnőtt karakterekkel.

Gedo Senki – Gonosz varázslók, sárkányok, nagyleszámolás, izgalom. Persze, ez sem durvább, mint a Piroska és a farkas, de talán nem kicsiknek való.

Castle of Cagliostro – Pénzhamisítás, cigi, pia, kaszinó. Amúgy szolíd.

Porco Rosso – Disznóvá vált pilóta háborús időkben, felnőttmese, politika.

Laputa – bájos, izgalmas, katonás, lövöldözős. Fele-fele.

How’l Moving Casle – Ez már elég komoly, sokrétű sztori, öszetett karakterek, mágia, átok.

Chihiro Szellemországban – Lehet követni a sztorit, de nagyon sok mögöttes, felnőtt okosodás, elgondolkozni-való van benne, és a disznóvá váló szülők és egyéb rémségek nem való kicsiknek. Még szülővel sem ajánlanám gyerekeknek.

Nauszika – Toxikus erdő, harc, durva izgalom, óriás vadállatok, öldöklés.

Princess Mononoke – Komoly történet, levágott fejek, spriccelő vér…

Várom a kommenteket, véleményt, esetleges tapasztalatot e téren. Hol húzzuk meg a 12-es karikát, mit nézhet meg egy hároméves, mit ajánljunk 30 fölött? :)

Kategória: ANIME | A közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük