Sky Crawlers

Sukai kurora (2008), japán anime. Mamoru Oshii (Ghost In The Shell, Avalon, Angel’s Egg) legújabb filmjét tavaly nyáron mutatták be Japánban, majd a Velencei Filmfesztiválon nyert Future Film Festival Digital Award-ot amellett, hogy az Arany Oroszlánra is jelölték. Azóta több fesztivált is megjárt a film, díjakat gyűjtve, és múlt hónapban jelent meg hazájában DVD-n, a nyáron pedig az amerikai kiadása jön. A történet alapja Hiroshi Mori 2001-től megjelenő, misztikus regénysorozata, és egy videójáték is készült belőle. Mori nehéz feladatnak tartotta a történet filmes adaptációját, és csak azután egyezett bele, hogy megtudta, Oshii lesz a rendező. A zeneszerző pedig – a már szokásos módon – Kenji Kawai. A soundtrack külön írást érdemelne, de addig is a lényeg róla, hogy jó :)

Mamoru Oshii korábbi filmjei sem mondhatók könnyűnek, bár a Ghost In The Shell elég ismert és népszerű, mindig van gondolkoznivaló bennük. Eleinte a Sky Crawlerst sem értettem, na nem a bonyolultsága, épp az egyszerűsége miatt, sehova sem vitt a sztori, szinte már unalmas volt. Stílusosan a repülőn kezdtem el nézni, aztán lemerült az aksim, kicsit néztem még másnap, és kezdtem aggódni, hogy nem lehet valami jó film, amit négy részletben nézek meg, és egy kicsit sem okoz gondot bármikor abbahagyni. Tény, hogy nem egy izgalmas thriller vagy akciófilm. A felétől viszont igen érdekes kezd lenni, addigra esik le kb., hogy miről is van szó… Persze, sokat segít, ha valaki elolvassa a neten a történetet, a szereplők dialógusaiból, az eseményekből csak lassabban válik érthetővé. A történet egy légi támaszponton zajlik, ahova új, fiatal pilóta érkezik. A főnöke egy nő, és van egy szobatársa is, az 50-es évekre emlékeztető tájon propelleres harci gépek szelik át az eget. Van két csapat (ország? hadsereg?), akik amolyan állóháborút vívnak a felhők közt egymással, néha felszállnak, üldöznek, lelövik egymást. Ezt leszámítva idilli, vidéki táj, kedves környezet, zöld mező és a rendező kimaradhatatlan basset hound kutyusa láthatók.

A film hangulata elég nyomasztó, és amint megértjük a lényegét, párhuzamok sorát találhatjuk benne a mai világgal, a mai értékrenddel. Ennek megfejtése mindenkinek a maga dolga, nem akarok belemagyarázni semmit, a lényeg talán egyértelmű is. Ami még az alapsztori és a hivatalos leírás része, de én spoilerbe teszem: főhőseink nagy része genetikailag módosított “kildren”, vagyis örök életű, kamaszkorban maradó ember, ők csatáznak a repülőkkel a többiek szórakoztatására, hogy megőrizzék a békét, amelyet a szerzők szerint a háborús konfliktusokról és drámákról szóló folyamatos híradások biztosítanak, a tévéből ömlő harc és tragédia. Ráadásul a csatában elesett kildreneket – halhatatlanságuk miatt – vissza is tudják tenni a színtérre, némi memóriakieséssel. Maguk sem tudják, miért harcolnak, de nem is kérdezik, értelmetlen, sivár életük keveredik a serdülő kor felelőtlenségével, dohányoznak, isznak, szexelni akarnak, nincs előttük jövő. Csak ez a lövöldözős “játék” tölti ki a napjaikat, épp, mint… [/spoiler] Szóval, a lényeg, hogy azért mindenki nézze meg, ha tudja.

Kategória: ANIME, FILM, JAPÁN | A közvetlen link.

Eddig 5 hozzászólás érkezett

 1. Red13 szerint:

  Nagyon rég vártam már erre. A kérdésem: honnan tudom kisebb felbontásban leszedni? :D Mindenütt csak 720p, 1080p-ben találom. Nem hinném hogy bírná a gépem…

 2. fullmoon88 szerint:

  http://www.sumotorrent.com/search/sky+crawlers.html

  Itt elvileg fenn van 800 MB változatban is.
  Amúgy nagyon jó lett a film, gyönyörű a látványvilág, és a történet is lenyűgöző. Kedvencem lett Mamoru Oshii további művei mellett.

 3. asiafan szerint:

  a thora féle fansub a jó, de vannak belőle már átkódolt kisebbek.. keresgélj :)

 4. Other szerint:

  Hány éves kortól ajánlod a filmet megnézni?

 5. asiafan szerint:

  Nem emlékszem gázos részekre, légicsaták vannak benne, cigi, pia, de főleg intellektus kérdése, ki tudja majd élvezni, értelmezni.. Hivatalosan asszem 16+.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük