NYC Chinatown

Rendhagyó beszámolónk következik… Ha egy szép napon valamiért kelet helyett nyugat felé megy a repülőnk, és nem körjárat, akkor nincs más hátra, mint Chinatownba menni. Volt már hasonló tapasztalatom tavaly a düsseldorfi Japan Townnal (Kis-Tokió a Rajna partján a beceneve), mivel ott van a legnagyobb európai japán populáció, 2×2 utcányi kis tömbjük van, sok étterem, boltok, kanji feliratok, mangabolt, Kirin sör. Na, azért ehhez képest a New York-i Chinatown sokkal masszívabb, egy nagyobb budapesti kerület méretű. (Bár a San Franciscoi nagyobb, jóval.) Kb. 100 ezer lakosa van.

A fő része a Canal Street, ez egy többsávos, hosszú út, két szélén kismillió üzlettel. Itt indultunk neki… Eleinte csalódott voltam, mert csak ilyen folyosós, sűrű üzletkék voltak, végig órákkal, napszemüveggel és főleg táskákkal, ráadásul az áruval az utcán a feketék sefteltek… Pár helyre bementünk, néztem sok szép, tarka, műselyem, mintás ruhát, amit sosem mernék felvenni, és úgysem leszek tőle kinai (meg mástól sem), de azért jópofák, a kis “műszaki” boltokban még poros magnókazetták is álltak. Aztán egyre kétségbeesettebben kerestem valami értelmesebbnek tűnő szuvenírt.

A helyzet akkor lett kicsit jobb, amikor felfedeztem végre a kínai feliratokat mindenhol, a McDonalds, Haagen Dazs, utcanevek… Egyre nőtt a terület is, kétfelé jó 3 párhuzamos utcára tartott még a kínai táj, és a mellékutcák, sikátorok sokkal autentikusabbak is, mint a főúton véget nem érő táskaboltok. Bizarr, sötét, büdös pincelejárók, utcai gyümölcs és halherkentyű árusok, masszázs, buddhaszobrok, valami kis templom is volt. Közben meg a város jellegzetes utcaképe, közepesen magas házak, tűzlétrák mindenütt. Idővel sűrűbb, pirosabb, sárkányosabb lett a táj, és kevesebb a turista. Ekkortájt már elhatároztam, hogy nekem egy dvdbolt kell. Fáradtan, jeges szélben, de szikrázó napsütésben vonszoltuk magunk, végül nem volt mit tenni, megkérdeztünk kb. öt helyi lakost, hogy dvd? movies?? dívídí movies? A gond csak, hogy pont ennyit értettek angolul. A kérdést mind vágták, de onnantól már csak csingcseng, a többségnek még az se ment angolul, hogy left-right, és mind össze-vissza mutogattak. A körbegyaloglás és a különböző helyen csipogó, hadonászó kínaiak segítségével végül háromszögeléssel sikerült meghatározni a helyet (de jó, hogy geodétának tanultam:), és meglett a bolt. A később jövőknek most már könnyebb dolguk lesz, mert elárulom a címet: 210. Canal St., egy nagyobb kereszteződésben van.

A bolt nagy és elég friss, minden volt, a legújabb filmek, Red Cliff II. stb., blu-ray, vcd, dvd, cd, kínai, japán, koreai is, tévésorozatok, zenei dvdk, anime. Kánaán, csak éppen nem tudtam elolvasni, és nem csak a szemüvegem hiánya miatt, hanem mert, ugye, nem tudok kínaiul. A vicc, hogy rengeteg filmet felismertem a borítóról, csupa ismerős darab, szinte minden megvolt, amit már láttam, csakhogy ez így nem jó, mert ami már megvan, az nem kell :) Ami meg nincs meg, arról fogalmam sincs, hogy micsoda. Sajnos filmzenékkel szűkösen álltak, és a cdken se volt sok angol felirat. Az árak korrektek, átlag film $10, új dolgok húsz felett, és jó nagy a választék. Végül egy ismeretlen, koreai filmet kaptam fel, mert volt rajta angol felirat, és a kép alapján NY-ban játszódik.

http://en.wikipedia.org/wiki/Chinatown,_Manhattan

Kategória: FILM | A közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.