Ergo Proxy

Jó filmekről mindig olyan nehéz írni, nem véletlenül mondjuk rá, hogy “szóhoz sem jutottam” vagy elakadt a lélegzetem /billentyűzetem/… Itt olvastam először az Ergo Proxy animesorozatról, és a képek egyből letaglóztak. Pont nekem való lenne, de még sosem néztem végig több részes tévéanimét. Egy (összesen) majdnem 10 órás filmnek nagyon jónak lenni, hogy végigüljem. Mégis szinte elrepült az a két nap, ami alatt megnéztem a 23 epizódot. Kezdjük a zenével, a nyitószám egy japán rockzenekar, a Monoral Kiri c. dala, a záródallam pedig nem más, mint a Radiohead Paranoid Androidja. A filmzenét Yoshihiro Ike szerzte, két albumon is megjelent, a második összeállítás a R1-es DVD mellékleteként. Hivatalos site trailerrel.

2006 februárjában kezdték vetíteni a sorozatot, a Manglobe Stúdió készítette, a rendező Shukō Murase, a kivételes történetet pedig Dai Satō írta. A misztikus, scifi thriller a jövőben játszódik, cyberpunk elemek mellett egy kis steampunk is van benne, és nagy hangsúlyt fektet a főhősök lelkivilágának ábrázolására is. Ami pedig a történet ábrázolását illeti, van benne két dimenziós animáció és 3D-s, kompjúteres modellek is, digitális effektekkel.

A történet egy kupolával fedett, utópisztikus városban, Romdoban játszódik, amelyet egy globális környezeti katasztrófa után építettek fel, hogy a lakókat védje. Emberek és androidok (autoreivs) élnek benne együtt békében, mígnem furcsa események nem történnek. Egyes robotok megfertőződnek a Cogito vírustól (utalás Descartes-ra, Cogito ergo sum..), és gyilkosságokat követnek el, illetve felborítják a rendet. Mindeközben a kormány titkos kísérleteket végez egy különös életforma egyedein, amelyeket Proxynak hívnak, és valamilyen módon szükségesek a város életben maradásához.

Főhősnőnk (aki hihetetlenül hasonlít az Evanescence énekesére..) Iggy nevű robotpartnerével együtt a fenti, különös gyilkosságokat kezdi nyomozni, ám hamarosan találkozik egy fertőzött robottal és egy fura szörnnyel, amelyről később kiderül, hogy Proxy. Egy fiatal bevándorlóval is megismerkedik, aki hamarosan bajba kerül. Később aztán még sokfelé mennek, sok lénnyel találkoznak, és sokminden kiderül, hiszen 23 epizódos a sorozat. Központi kérdés a filmben a szereplők számára a “raison d’etre“, a lét értelme. A robotoknál ez az emberek kiszolgálását jelenti, egészen addig, míg a cogito vírus miatt el nem indulnak felfedezni életük “valódi” célját. Olyan kérdés ez – hogy a könyezetünk hatására válunk-e valakivé, vagy a sors akaratából -, amely mindenkit érint.

Ami végigkíséri a történetet: a gyönyörű képek, jó zene, a kissé borús, disztópikus környezet. A sztori végig izgalmas, fordulatos és főleg elgondolkoztató. Tele van mitológiai és filozófiai utalásokkal, akár filozófusok neveit viselő robotok formájában is, mint pl. Derrida, Lacan és Husserl. Az olyan karakternevek is sokat mondóak, mint pl. a kutatóorvos Daedalus (Daidalosz), de még számtalan kulturális utalás szerepel a filmben. Az első pár résznél előfordulhat, hogy valaki nehéznek találja a történet követését, de érdemes odafigyelni, és végignézni a sorozatot, mert minden szempontból különleges, felejthetetlen élmény.

A bejegyzés kategóriája: ANIME, FILM, JAPÁN
Kiemelt szavak: , .
Közvetlen link.

Eddig 10 hozzászólás érkezett

 1. ikuko szerint:

  szia asiafan! a képek emgem is rögtön letepertek…van hozzá magyar sub?nem túl nadrágbatojós?mert ikuko az:-)

 2. ikuko szerint:

  nos hogy válaszoljak gyorsan magamnak az anime addicts oldalán minden megvan ami kell:-)

 3. ikuko szerint:

  haha pont egyszerre írtunk:-)

 4. ikuko szerint:

  mindenestre meg fogom nézni:-)

 5. ChrisDry szerint:

  Megnyerő cikk, kedvet kaptam hozzá, LAIN, Elfen Lied és a Witch Hunter Robin keveréke lehet egy kis dark körítéssel.

 6. Yakuza szerint:

  Én is pont a napokban néztem meg. Való igaz, tényleg felejthetetlen élmény.

 7. Seetenei szerint:

  Tényleg nagyon szép, de hogy “a sztori végig izgalmas, fordulatos és főleg elgondolkoztató”? Háááát…. Szerintem inkább kissé nehezen emészthető és főleg a vége felé meglehetősen kaotikus.

 8. Csacsog az agy szerint:

  Szerintem végig izgalmas tudott maradni a két töltelék részt leszámítva a közepe fele…de azt egyszerűen csak át kell ugrani, semmi veszteséggel megtehető! Csodálatos , nagyon szépen felépített képi elemekből áll. Különösen tetszettek a Michelangelo szobrok a tanácsteremben!
  Illetve ügyesen ötvözte a gothic stílust a sky-fi-vel …
  Egy ilyen film után egyre inkább meggyőződésemmé válik, hogy a filmezés jövője valahol itt is kereshető…vagyis az anime művészi szempontból még sok lehetőséget rejt. Nagyon remélem, hogy ezzel a lehetőséggel sokan jól fognak élni, mert immár függő lettem…

 9. Sid szerint:

  Múlt vasárnap animeconon, Pino cosplay voltam, volt Re-Lm is :P Imádom ezt az animét.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.