Achilles and the Tortoise

Akires to kame (2008), japán dráma. Rendezte, írta és vágó: Takeshi Kitano. Főszereplők: Beat Takeshi, Kanako Higuchi, Ren Osugi. Zene: Yuki Kaijura. A film Kitano önéletrajzi ihletésű trilógiájának harmadik, befejező része, a Takeshis’ és a Glory to the Filmmaker! után. A cím – Akhilleusz és a teknős – Zénón híres paradoxonjára utal, melyben a leggyorsabb görög versenyt fut a teknőssel, de sosem érheti utól, mert ahányszor oda jut, ahol a teknős volt, az idő alatt az is elmozdul előrébb. A filmet Velencében mutatták be tavaly, ahol megnyerte a Bastone Bianco Award-ot.

Valahogy nem az én stílusom Takeshi Kitano, a rajongóitól elnézést. A Battle Royaléban jó volt, a Dollson bealudtam, a Takeshis borzalmas, a Zatoichi remek, a legutóbbi filmjét már bottal sem piszkálnám meg. Most viszont azt olvastam, az új film hasonló jellegű, mint a Kikujiro, ami egész nézhető volt. Trailer.

Machisu (Kitano) gazdag családba született, de korán árván maradt. Mostohaannya nagybátyjához küldi, majd árvaházba kerül. Később, fiatalon művészeti iskolába iratkozik, közben folyamatosan házal a képeivel, de csak kritikát kap… Akit érdekelek Kitano gyermekkori élményei, nézze, egyébként tényleg kicsit a Kikujirora emlékeztet a film, de az nem maradt meg a számomra ilyen unalmasként. Nincs persze baj a történettel, csak teljesen érdektelen. Ami furcsa még, hogy vígjátéknak címezték a filmet, de egyetlen poén se volt benne, még egy mosolyra való sem, inkább a sorsdráma dominált meg a bénázás, illetve a tarka festmények mutogatása. Mintha csak egy azokhoz készült reklámfilm lenne. Ráadásul főhősünk egy totál szerencsétlen lúzer, így elég nehéz szimpatizálni vele, mivel inkább idegesítő. Maga Kitano egyébként csak a film kb. 77. percében jelenik meg, de addigra már késő.

Kategória: FILM, JAPÁN | A közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük