Ip Man

Ip Man (más írással Yip Man) a címszereplő wing chun mester életéről szóló, hongkongi film, decemberben mutatták be. Wilson Yip rendezte Donnie Yen főszereplésével, a páros már jó pár sikeres filmben dolgozott együtt (SPL, DTG, Flash Point), további szereplők: Simon Yam, Lam Ka-Tung, Hiroyuki Ikeuchi. A harci jelenetek megalkotásával Sammo Hungot bízták meg, mivel ő már többször is ügyesen vászonra vitte ezt, a mozi szempontból nem annyira látványos kungfu stílust (Warriors Two, The Prodigal Son filmekben), és vele készítette a fenti duó az S.P.L.-t is. A zenét Kenji Kawai írta. A film jól szerepelt a mozikban, a magas bevételek hatására már a folytatásáról beszélnek. Hivatalos site, trailer.

Ip Man leginkább arról nevezetes, hogy Bruce Lee mestere volt, eddig azonban a történet nem jut el, fiatalabb éveit mutatják be. (Ez egy megnyugtató szempont volt annyiból, hogy még a legizgalmasabb jeleneteknél is tudjuk, a főhős nem fog meghalni:) Arról is híres, hogy elsőként tanította nyilvánosan a Wing Chun stílust, amit a legendák szerint egy nő fejlesztett ki, és főleg gyors, rövid kézmozdulatok, ütések vannak benne, szóval nem egy szaltózós-repkedős dolog. A mester életét olyan huszon-harcmincéves korától követhetjük, már van felesége és fia, és Foshanban él (ez Kína dél-keleti részén van, Hongkonghoz viszonylag közel). A városkában van egy Dojo utca, ahol már sok más mester tart fent kungfuiskolát üzletszerűen. Ip Man gazdag családból származott, jómódú, nagy házban él, néha egy-két kihívója akad, akiket persze, legyőz. Ezután a sztori főleg 1930-40 közt zajlik, a kínai-japán háború, illetve a japán megszállás idején, és erősen nacionalista felhangokkal van tele. A japánokat – a kötelező kivétellel: becsületes harcművész – egyoldalúan gonosz, erőszakos népnek állítják be, és a hősies, kínai összefogást hírdetik. Ez ott és akkor lehet, hogy így volt, ám a tálalás egyértelműen mutatja, hogy még ma is ez a felállás. A gyűlölt japánok végső kapitulációját pedig szinte saját győzelmükként mesélik el a sztori végének szöveges összefoglalójában, pedig nem sok közük volt hozzá. Ez kissé zavaró.

A lényeg azért rendben volt, Donnie Yen szimpatikus, jól formálja a karaktert (bár az nem tűnt túl bonyolultnak), és persze, remekül verekszik is. Nagyon jó a koreográfia, sikerült meggyőzően és látványosan bemutatni ezt a harcmodort. A többi szereplő is jó, a japán ellenfél karaktere és más mellékszereplők is érdekesek, nem unalmas a film, bár elég egyszerű a történet. Megírásához sok kutatást is végeztek egyébként, melyekhez Ip Man legidősebb fia konzultált. Óhatatlan az összehasonlítás a Fearlesszel, amiben szintén egy ismert akciósztár (Jet Li) játszik egy legendás, kínai mestert, aki aztán szintúgy a becsületes és a korrupt japánokkal szemben védi a hazát. Nem olyan jó. A Fearlessben valahogy jobban sikerült minden, kalandosabb a sztori, látványosabb a harc, jobb a hangulat. Tehát ahhoz hasonlót ne vájunk, de azért feltétlenül nézzük meg.


A bejegyzés kategóriája: FILM, KÍNAI
Kiemelt szavak: .
Közvetlen link.

Eddig 12 hozzászólás érkezett

 1. Pulu szerint:

  Még mindig a film hatása alatt vagyok. Nagyon jó lett és várom a folytatást :).

 2. Thoomee szerint:

  Eddig 4-szer láttam…. Bár jó lenne hozzá egy teljes magyar feliratozás, mert ami van, az nagyon hiányos, és sok helyen hibás

 3. Gaga szerint:

  Hú nagyon jó fil én lassan 5 éve tanulom a Wing Tsun kung-fút. Minden elismerésem

 4. Jet chan szerint:

  Nagyon jó film lett!!Szerintem jobb a Fearlessnél,bár lehet csak azért ,mert a végén nem hal meg a főhős:-)Már jó volt végre látni egy látványos filmet.

 5. ikuko szerint:

  én is még a hatása alatt állok,szerintem gyönyörű jelenetek vannak benne,nagyon jó hangulata van,többszörnézős film:-)

 6. Laci szerint:

  Én is láttam a filmet, de a végen volt egy nagy rész kinai iras es nem értettem. S a képekbol nem jottem rá, akkor Ip Mester vegul meghalt v nem?????

 7. ikuko szerint:

  nem halt meg mert később ő lett bruce lee mestere

 8. Alexandra szerint:

  Sziasztok!
  Engem ez a film (IP MAN) érdekelne eredeti DVD-n! Hogyan lehet megszerezni?
  Köszi!
  Szandra

 9. asiafan szerint:

  szia, magyarul sajnos még nem jelent meg, csak angol felirattal.
  http://www.yesasia.com/us/ip-man-dvd-hong-kong-version/1014037991-0-0-0-en/info.html

 10. bazsi szerint:

  Sziasztok sajnos olyan változatát néztem meg a filmnek, aminek a végén nem volt felirat, mármint a végén a szöveges összefoglalóból nem értetemsemmit!
  ha valaki tudja kérem írja le nekem mert igy nagyon hiányosnak éreztem!
  Köszi!

 11. eckerrman szerint:

  SPOILER
  SPOILER
  SPOILER

  ***********************
  bazsi, bemásolom a felirat fájl végéről:

  „Yip Man ellenállása, hogy behódoljon japánnak végül egyesítette kína népét. Régi barátjának Qin Quan-nak a segítségével, Yip Man és családja sikeresen megszökött Fuoshanból. 1945. Augusztus 15-én Japán bejelenti a feltétel nélküli megadást. 1949-ben, Yip Man Hong Kong-ban a Kowloon-i étterem Szakszervezetének megtartotta az első Wing Tsun Ököl tanfolyamot. 1967-ben öregkorára megvalósította élete nagy álmát. Megalapította a Wing Tsun Atlétikai Klubbot. A Wing Tsun Ököl napjainkra az egész földön elterjedt és az egyik legismertebb kung-fu stílussá vált. Yip Man tanítványainak a száma mára meghaladja a 2 milliót. Rengeteg nagyszerű tanítványa volt a Wing Tsun stílusnak. Közéjük tartozott a harcművészetéről híres szupersztár Bruce Lee.”

 12. Visszajelzés: Harcosok mozija - Ip Man | ellenfelem.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük