Mythbusters – Ninjas

Magyarul Állítólag… címmel megy a Discovery Channelen a Mythbusters sorozat, amely különböző legendákat vizsgál meg a modern tudomány módszereivel. Nem tudom, az itthoni adás hol tart, én eredetiben néztem meg az eddigi két nindzsás epizódot (509 és 615), amelyben főleg a filmekből ismert, misztikus képességeiket teszik próbára. Egy világ omlott össze bennem :))

Az első adásban három kérdést vizsgáltak meg: el lehet-e kapni kézzel egy nyilat, két tenyérrel egy felénk suhanó kardot, és tudhattak-e vizen járni a korabeli árnyékharcosok egy mizugumo nevű, kör alakú falapon. (Más kérdés, hogy ez eredetileg iszapra készült.) Eszkábáltak egyet a műsorvezetők, aztán nagy ügyetlenül beledőltek vele a medencébe. Szerintem egy kicsit egyoldalú volt a vizsgálat. Egyrészt egy japán ember simán fele annyi súlyú, mint egy ilyen dagadt amerikai, másrészt még ha egy ilyen, ijesztegetésnek, legendának szánt, gyakorlatban nem használható mutatványról is van szó, akkor is rengeteget számít a technika és az ügyesség. Tehát nem az a kérdés, hogy tudna-e bárki kapásból egy fatányéron vizen járni, hanem, hogy lehetséges-e, hogy ezt vmikor egy-két ninnya megcsinálta. Később habszivacsos, fizikailag megfelelő méretűre alakított léceken se ment a dolog, de szemmel láthatólag a bénázásnak is része volt benne. Vannak pl. ezek a szivacs kígyók, amit strandra szokás hordani, olyanokon én pl. már mentem, ha nem is a felszínen, de állva :) na, majd jövőre a tavon! De más már meg is előzött…

A kard tenyérrel elkapására egy gépet építettek, aminek a szerkezete végül is jól modellezte a valóságot, és még gyorsabbra, erősebbre állítva sem nagyon működött a dolog, ezt én sem tartom túl realisztikusnak. A nyilat elkapó robotkar esete már kétségesebb volt, túl sok körülmény játszott közre, a sebesség, közeli táv, és hogy a műsor készítőinek fizikumához mérték be a realitást, miközben, ugye, egy misztikus harcművész ennél többre képes :) Úgyhogy a műsor ezen része nagy felháborodást okozott, és sokan megírták, hogy ismernek olyat, aki képes rá, egyszerűen keressenek valakit, aki bemutatja. Így a következő szériában ismét született egy nindzsás epizód, amelyben újra elővették a témát. Valami ausztrál fickó jött, aki mindenféle dolgok elkapása terén világbajnok, meg rengeteg fekete öve van, és végül el is kapott néhány nyilat, de aztán a készítők kimagyarázták ezt is. Pl. azzal, hogy csak a kb. tizediket kapta el, a többitől már halott lenne – na, de nem ez volt a kérdés :), hanem, hogy lehetséges-e a dolog. A második adásban még vele lemérték a Bruce Lee által elhíresült 1 inch punchot és a 3 inches változatát, vagyis a közeli, halálos ütéseket, és elég erősre sikerült, a nagyobbikkal ki lehet már ütni valakit.

A harmadik, új vizsgálat tárgya a víz alól, bambuszcsövön át, mérgezett nyillal való merénylet kérdése volt. Először megmérték, egy átlag, őszi, japán tó hideg vizében el lehet-e hosszasan rejtőzni. Ebből sikerült egy órányit (nézni is rossz volt, brrr). Aztán eszkábáltak elég jó köpőcsövet, és irány a medence. Első akadály, hogy a víz fénytörése miatt lentről nem ott látszik a target, ahol van, de ez nem gond, ha a cső kilógó részének irányával célzunk. Lélegezni pedig a már megtöltött csövön át kell, mert ha leveszik a szájukról, belemegy a víz, így viszont szárazon kirepül belőle a mérgezett nyíl, szóval ez tiszta sor. Végül is engem nem győztek meg semminek az ellenkezőjéről :) Részletek:

intro, kardelkapás, a helyi dojoban, nyíl elkapása

Kategória: MŰSOR | A közvetlen link.

Eddig 6 hozzászólás érkezett

 1. mirwen szerint:

  az a nagy baj hogy te most csak in medias res néztél bele a sorozatba, mert egyébként zseniális a két srác! és marha jó a műsor is, de persze van/volt egy-két adás vagy mítosz, ami nem olyan poén, de összességében messze a legnézhetőbb sorozat volt sokáig

 2. asiafan szerint:

  láttam már más epizódokat is, nem rossz a műsor szerintem se, de egy-két esetben a következtetésük nem túl meggyőző vagy éppen téves, illetve magyarázás kérdése (lásd fenti: lehetséges nyilakat elkapni, láttuk, de szerintük mégsem, mert .. és vizen is azért nem tudnak csak járni, mert bénák:)
  de a szerkezetépítésben, mérésben alaposak voltak.

 3. A Mesterszakács szerint:

  Kardot el lehet kapni, de nem érdemes – inkább ki kell térni. Okoska beleszólt teljesen értelmetlenül, elnézést, csak nem tudtam megállni.

  Érdemesebb lett volna mondjuk egy japán ninnnyamesterrel bemutatni a technikát…

 4. Xylaz szerint:

  Hi!
  13 év karate után lehet hogy hajlamos vagyok a részrehajlásra, ezért elnézést. Volt szerencsém ősöreg japán mesterekhez s persze megcsodálhattam mire képesek. A fent említett műsor remek!Szórakoztató és közöl olyan információkat amik hasznosak.De sajnos néhaelkövetik azt a hibát mint a hiradók!kiragadnak egy mozzanatot és abból csinálnak szenzációt.A kardlapdologban mindig is kételkedtem, a nyilvesszőt viszont lehetségesnek tartom.úgy 20 év aktív, nem hobbi harcművészet után.De nem egy csata hevében.Ott lehetetlen szerintem is.

 5. hakkotsuki szerint:

  Arról nem is beszélve, hogy markolathoz közelebb kellene megpróbálni elkapni a kardot, ahol az érintőirányú sebesség kisebb, nem a fejtető fölött…

 6. mcdas szerint:

  Hát ha eleget gyakorolsz, bármit meg tudsz csinálni… Én egyre inkább ezt tapasztalom…
  Ismerek egy Ninjamester, aki nem olyan régen az Albán-Szerb háborúban aknára lépett, de ki gurulta. Persze térdtől leszakadt a lába és utána egyedül kúszott vissza az alakulatához x órán keresztül, közben többször elájulva.
  Aztán felrakott egy falábat és nyomja tovább. Így érte el az utóbbi években legmagasabb fokozatot a 15dant.
  Szóval ha nem tudod, nem mondod meg, hogy az egyik lába fából van térdtől lefelé, mert megtanulta használni…
  Ez pár év múlva legenda lesz, de mi lesz ha ugyan így ki akarják próbálni, hogyna vajon igaz lehetett-e és nem lesz elég kitartásuk gyakorolni? :)

  Gouranga :)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.