The Good, The Bad, The Weird


hivatalos sitetrailer

The Good, the Bad, the Weird (좋은 놈, 나쁜 놈, 이상한 놈) 2008-as, koreai western, amelyet még a Cannes-i Filmfesztiválon mutattak be, azóta vártuk. A japánok sukiyaki westernje (és persze, a spagetti western) után szokás kimcsi westernként hivatkozni rá, az ország nemzeti eledele miatt. A rendező Kim Ji-woon (A Bittersweet Life, A Tale of Two Sisters). Fsz: Lee Byung-hun, Song Kang-ho, Jung Woo-sung. Zene: Dalparan és Jang Young Gyu. A filmet, mint címéből is kiderül, A jó, a rossz és a csúf inspirálta.

A történet helyszíne Mandzsúria a 30-as években, a Koreával határos, sivatagos, kínai terület, ahol a megszálló, japán hadsereg katonái és mindenféle banditák garázdálkodnak. A három címszereplő egy vonaton találkozik, más-más ügyben indultak el, de – mint az eredeti filmben is – céljuk ugyanaz, a pénz. A Rossz (akit A Bittersweet Life-ban és a JSA-ban láthattunk) egy térképet próbál megszerezni, a Jó őt próbálja megölni, a Furcsa (leginkább a Hostból emlékezetes) pedig a lopott térképpel menekül a banditák által megállított vonatról. Hamar rájönnek, hogy valamiféle kincsestérképről van szó, elindul a hajsza, a főhősök pedig mindenféle kombinációban szembekerülnek egymással.

A film hatalmas költségvetésből készült, és a nyári, koreai bemutatón is jól szerepelt. Igen látványos, és kiváló zenéje van (talán az a legjobb), ügyesen megragadták az adott stílust. A poénokat butának éreztem, de talán ilyennek kell lenniük, és kicsit véresebb, erőszakosabb volt a film, mint szükséges. Mindenesetre a sivatagos környezet remek tájképeket szolgáltat a western hangulat megteremtéséhez. Sergio Leone eredetijéhez tán mégsem lehet mérni, legalábbis annál egy órával rövidebb (130 perces) a film, bár nekem még így is egy órával hosszabbnak tűnt, mint kéne.. De hát ez, a megfagyott pillanatokkal teli, lassú misemtörténés, a műfaj elemi része, ahogy maguk – a szintén nem túl szimpatikus – karakterek is. Aki kedveli a westernt, nézze meg, valószínűleg tetszeni fog.

Kategória: FILM, KOREA | A közvetlen link.

Eddig egy hozzászólás érkezett

  1. Birka szerint:

    Hát nekem nem tetszett, pedig szeretem a westernt. Nem is western ez, hanem egy gyengén sikerült vígjáték.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük