Dream

Kim Ki-duk legújabb filmje, a Dream (Bi-mong, 2008) mostanában jelenik meg DVD-n Koreában, ahol már októberben bemutatták a mozik. Előző filmje, a Breath vonalán halad tovább a film annyiból, hogy a rendező korábbi alkotásaival szemben ebben jóval több dialógus van, és bár rengeteg szimbólum és elgondolkodtató jelenet, kép van benne, azért egy viszonylag koherens sztorira épül. Egy férfi és egy nő útjai találkoznak kissé misztikus módon, a férfi álmai és a nő tettei nagyon hasonlóak, és magánéleti drámájuk is összekapcsolja őket, amolyan yin és yangként egyet kiadva. Az álom elmossa a valóság és a fantázia határait, jelképként pedig még pillangókat is láthatunk. Trailer:

http://www.youtube.com/watch?v=3s3XrCmKcG0

Hangulatában, stílusában is emlékeztet az előző filmre a koreaiul szomorú álom névre hallgató film, és Kim azon új szokása is megmaradt benne, hogy külföldi színészt alkalmazzon. Ezúttal a japán Odagiri Joe játssza a főszerepet Lee Na-young oldalán. Természetesen a forgatókönyvet is Kim Ki-duk írta. Ezt a filmet is gyorsan forgatták, bár nem annyira, mint a Breathet, ami egy hét alatt lett felvéve, a Dream forgatása január 4-23-ig tartott. Kimnek nagyon megtetszett a japán színész alakítása más filmekben, ezért kérte fel, és tényleg jó választás volt, remekül játszott, s még az sem zavaró, hogy a saját szövegeit japánul mondja. (Főleg, ugye, annak, aki úgyis az angol feliratokat olvassa közben.) A zene a rendező filmjeiben már megszokott hangulatú, fájdalmas, lírai, énekbetétekkel tarkított, és jó hír, hogy meg is jelent. Park Ji Woong szerezte, a cd-n 23 dal található, amely nagy része a score, és 7 további dal van rajta, amit a film inspirált (vagy viszont). Park volt a zeneszerzője Kim két korábbi filmjének – Tavasz, nyár, ősz tél.. és Samaria – is.

Mivel főhősünk valamiféle művész, főleg faragással foglalkozik, így ez jó ürügy, hogy a képeket, díszleteket a rendező telepakolja szemet gyönyörködtető részletekkel és színekkel. A lassú történések, andalító, sejtelmes zene és a szokás szerint lenyűgöző látvány hatására az egész film maga is álomszerű. A történet követése miatt viszont jó, ha éberek maradunk, már pusztán az események, szereplők, álom-valóság értelmének megfejtése is kihívást jelenthet, és akkor még bele sem magyaráztunk keleti filozófiát vagy mélylélektant. Az ellentétek találkozásán, a lelket reprezentáló lepkén kívül érdekes a szereplők magánélete, előző kapcsolataik terhe is, a lassan fokozódó feszültség csúcsán kicsit többet is megtudhatunk múltjukról, a legszomorúbb dal kiséretében. A film vége viszont nem jött be annyira, valahogy nem illett abba a képbe, amit addigra kialakítottam a történetről, iránymutatásnak elég fura lett. Kicsit olyan érzésem volt, a művészkedés itt legyőzte a mondanivalót, a szálak elvarrása, a történet lekerekítése volt a cél. Mindenesetre nagyon hangulatos, szép és elgondolkodtató film, mindenképpen ajánlom.

Kategória: FILM, KOREA | A közvetlen link.

Eddig 9 hozzászólás érkezett

 1. GNL szerint:

  Kim Ki Duktól még nem láttam rossz filmet. Alig várom, hogy lássam.

 2. asiafan szerint:

  van már magyar felirat is (feliratok.hu-n pl.)

 3. efes szerint:

  Ez a fim sajnos csupán egy üres blöff. Semmitmondó a Tavasz, nyár.., Íj, és az ezeket megelőző filmekhez képest.

 4. ikuko szerint:

  ezt nem láttam még,de nekem meg az Íj nem tetszett, a vége marha béna volt pedig gyönyörűen volt fotózva,de nekem annyira beteg perverz és aberrált volt.

 5. Fullmoon88 szerint:

  Bár nem ehhez a fimhez tartozik, de Kim-ki-duk-hoz igen. A rendező 2006-os művét adja ma az m2, még pedig az Időt (The Time). (nem találtam erről a filmről ismit az oldalon, úgyhogy gondoltam ide írom ki ^^) Akit érdekel, 21:55.kor kezdődik. Kíváncsi vagyok hogy magyar szinkronnal milyen lesz. :) A filmben egy megromlott párkapcsolat, és a plasztikai sebészet hátborzongató hatásai kerülnek terítékre.

 6. Fullmoon88 szerint:

  Ahhá köszi! ^^

 7. seiren szerint:

  valaki megtudná mondani, hogy honnan tudom letölteni a zenéjét. nagyon tetszik de sehol sem találom:(

 8. kiss professzor szerint:

  hogy is mondja nekik a pszichológus?

  “a te boldogságod az ő fájdalma”

  ébren az egyiknek jó, a másiknak nem

  álomban a másiknak jó, az egyiknek nem

  áldozd fel álmodat, hogy a másiknak jó legyen
  illetve:
  áldozd fel ébrenlétedet, hogy a másiknak jó lehessen

  és fel is áldoznak mindent …

  mindketten …

  és a vége egyszerűen gyönyörű:
  ugye tudjuk, hogy “a párhuzamas vonalak sosem metszik egymást”?

  nos, a film ennek a másik, szintén érvényes megfogalmazását jeleníti meg: “a párhuzamosok a

  végtelenben találkoznak”

  igen?
  igen!

  amikor diák koromban ezt a geometriai tételt hallottam, enyhe borzongást – főképp intellektuálist – váltott ki bennem, de csupán “ínyencfalat” volt

  merthogy micsoda végtelen és miféle találkozás? persze, majd egyszer, gyakorlatilag semmikor és sehol

  most meg: a végtelen soha sincs máshol és máskor
  és tényleg találkoznak?

  bizony
  ott van
  véged

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük