Shamo

A film egy kissé bizarr alaptörténetű, japán manga hongkongi, élőszereplős feldolgozása, amely az eredeti mű stílusát, hangulatát, a mangák vizuális jegyeit is magán hordozza, mellette pedig remek hongkongi színészeket sorakoztat fel. Csak utólag olvastam pár lehúzós kritikát a filmről, még szerencse, hogy én meg ajánlásra néztem meg, így inkább az erényeire fókuszáltam, és tetszett is. A sztorit tartják néhányan logikátlannak vagy furcsának, és a szövegeket túldramatizáltnak. Szerintem, ha egy kínai színész egy szőkére festett hajú japánt játszik, akinek élénkvörös vér tölti ki a fél szemét – meg a száját is -, akkor ez valahogy belefér. A 2007-es, hongkongi-japán akciódráma rendezője Soi Cheang (Dog Bite Dog), főszereplők: Shawn Yue, Annie Liu, Francis Ng, Masato, Bruce Leung, Ryo Ishibashi. Zene: Patrick Lo. A verekedéseket Wai Leung Wong koreografálta, a rendező előző filmjéhez hasonlóan. A film sokáig pihent a polcon, már a 2007-es, tavaszi Cannes-i Filmfesztiválon bemutatták, de csak egy évre rá ért a mozikba.

Ryo (Shawn Yue) szépreményű tinédzser volt, míg hidegvérrel (és egy késsel) meg nem gyilkolta szüleit. Ezután a kegyetlen börtönvilág lakója lesz, ahol először csoportosan megerőszakolják, összeverik, és még a börtönigazgató is a halálát kívánja. Úgy tűnik, a szülőgyilkosság különlegesen nagy bűn, mert még szabadulása után is hírhedt és megalázott, számkivetett miatta, jobban, mint azt nyugati gondolkodással vélnénk egy gyilkos kapcsán. A megpróbáltatásokat leszámítva, mondjuk, elég normális srácnak tűnik, ezért kiváncsian várjuk, hogy kiderüljön a sztorija. A börtönben egy neves harcművész, Kurokawa (Francis Ng) veszi pártfogásába, tanítja, majd az egyre keményebb és kíméletlenebb főhőst profi harcosként láthatjuk, amint épp a ringben próbálja visszaszerezni a becsületét. De a múlt szégyene a véres és korrupt viadalok világába is elkiséri. A kegyetlen, de legalább jó durva verekedésekkel szolgáló történet valóban egy kicsit különös, de ha elkapjuk a hangulatát, akkor vizuális téren és akciókban is remekel. Trailer itt.

Kategória: FILM, JAPÁN, KÍNAI | A közvetlen link.

Eddig 4 hozzászólás érkezett

 1. ElenaRockman szerint:

  Júj de jó! Már vártam :D
  Nekem nagyon tetszett a film, páran be is szóltak, hogy milyen beteg filmet nézek én. De szerintem nagyon jó film, a dolgok mögé kell látni. De a végén nem az derül ki, hogy valójában ………?

 2. asiafan szerint:

  De, hadd nézze meg más is a filmet :)

 3. Komavary szerint:

  Csak a mangához volt szerencsém, az nem egy könnyű eset.

 4. Prücsök szerint:

  Nekem nagyon tetszett.
  De be kell vallanom, ha Shawn Yue-ről van szó, eléggé elfogódott vagyok. :o)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük