Mc Sniper (koreai rap)

Kicsit fura dolog ilyen vicces nevű, koreai rappert hallgatni, aki ráadásul anyanyelvén löki a szöveget, ami nem kimondottan a stílushoz leginkább passzoló nyelv, de nagyon tehetséges, és világszinvonalú, igényes zenét játszik (szerintem). Azzal került a képbe nálam a most 30 éves művész egy pár éve, hogy rátaláltam egy Gloomy Sunday (Szomorú Vasárnap) című dalára, ami nagyon megtetszett, és még az is megfordult a fejemben, köze van a mi hírhedt Seress dalunkhoz. A dallamból ugyan nehéz rájönni, mert csak távolról ismerhetők fel benne az eredetire hasonlító fordulatok, de a több versszak rappel gazdagodott szöveg hangulata is hasonló (fordítás). A bizonyosságot a kapcsolatra végül a szám klipje adta meg, ami már elég egyértelmű, ugyanis az azonos című, német-magyar film jeleneteivel van tele. Ez a szám egyébként a rapper harmadik albumán (Be In Deep Grief) található.

MC Sniper (eredeti nevén Kim Jung-yoo) távcsöves puska helyett a szövegeivel próbál célba találni, bár ebből sajnos semmit sem ért, aki nem tud koreaiul, de a lényeg, hogy klasszikus rapperként komoly, társadalmi problémákat, mély és politikai gondolatokat is fejteget. Ezek nem mindig teszik alkalmassá tv- vagy rádiószereplésre, de sokat látható cserébe a művész élőben, még egy saját klubja is van. Külön hip-hop közösséget is alakított Buddha Baby néven mindenféle művésztársakkal, és ő fedezte fel és producelte a Baechigi nevű zenekart is 2005-ben. Más zenészekkel is együttműködött, pl. Cherry Filter, Stonyskunk, Clazziquai, a legismertebb talán a japán Ryuichi Sakamoto, akinek az egyik dalában (Undercooled) rappel. Első lemeze, a So Sniper… 2002-ben jelent meg, erről a BK Love c. dal lett nagy sikert. Ezt a First Journey követte, majd a fent említett album, a legújabb pedig tavaly jelent meg, How Bad Do U Want it? címmel.

Zenéjében a hagyományos hip-hop elemek mellé tradícionális, koreai zenét és más stílusokat (kis jazzt, klasszikust, mindenfélét) vegyít, így még a nyomós szövegek nélkül is igen kellemes, változatos és igényes, eredeti hangzásban lehet részünk. A rapper még popzenét is tanított a Szöúli Egyetemen, maga pedig ipari tervezőnek készült. Egy rajongója tette fel annó egy dalát a netre, aminek hatására kisvártatva 18 ezres rajongói klubja alakult, ez vezetett az első lemezének kiadásához. A BK Love c. dala egy ismert filmdrámában, a Windstruckban szerepelt. Mint már írtam, nekem a 3. lemeze jött be, ez végig nagyon változatos, sokféle stílusú, kellemes, zeneileg igen profi alkotás. Több (hasonlóan ismeretlen:) vendégzenész van benne, főleg énekesek, énekesnők. Emellett ismert zeneszámokból is tartalmaz egy-két részt, pl. a Scarface-ben, címével ellentétben a Keresztapa zenéje szól. Videók.

Kategória: KOREA, ZENE | A közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük