Mongol

Mongol (2007), történelmi film Dzsingisz Kán fiatalkoráról. Mongol-mandarin nyelvű, a rendező Szergej Bodrov, és Mongólia, Oroszország mellett Kazahsztán és Németország is részt vett a produkcióban, amelyet tavaly a legjobb külföldi film kategóriájában Oscar-díjra is jelöltek (kazah színekben). A főszereplők: Tadanobu Asano, Sun Honglei, Khulan Chuluun, Odnyam Odsuren. A főbb, nemzetközi filmfesztiválokat megjárt filmet idén bemutatták az USÁ-ban és több európai városban is, végül megjelent DVD-n angol felirattal, eredeti nyelven. (Korábban csak egy orosz hangalámondásos verzió volt elérhető belőle.)
Magyarországi premier: október 9. (felirattal vetítik).


hivatalos sitetrailerHD trailer

A film egy trilógia első részének indul, és a kán fiatalkorával foglalkozik, gyermekkorától olyan 30-as éveiig. Részben történelmi adatokon alapszik, másrészt, persze, fantázián, de azért fontos, hogy a készítéséhez eredeti, mongol történelmi forrásokat is használtak, amelyek sokkal emberibben mutatják be a vezért, mint az általa leigázott népek feljegyzései. Ez a rész arról a fontos körülményről mesél, hogy egy kis törzs vezérének korán magára maradt gyermekéből lett a hatalmas hadvezér, akit bármilyen vérszomjasnak, nagyravágyónak vagy kegyetlennek is gondolunk, nem kapta ölébe a hatalmat, hadsereget, hanem megküzdött mindenért, és valószínűleg elég okos is volt. Számtalanszor került a halál közelébe, és soksor kellett nulláról indulnia. A történet romantikus szálai és részletei tekintetében, persze, a forgatókönyvíró képzelete is alakítja a sztorit, mindenesetre elég jól megjeleníti a film a kán összetett, ám hitelesnek ható karakterét. A mongolok és környékbeli népek akkori életéről, godolkodásáról is sokat megtudunk, ami kontextusba helyezi az egészet. Egyedül a végén éreztem hézagosnak a történetet, mintha hirtelen fel akarták volna pörgetni, hogy szinte egyetlen ugrással a nagy kánhoz érjünk, így az utolsó percekben kimaradt pár részlet, ami a végkifejlethez vezetne. De talán ezzel a korral majd külön foglalkozik a második film, ha lesz.

Ami még nagyon tetszett, az a táj volt, a változatos képek, a megszokott, ázsiai látványtól eltérő természeti tájak, nagy mezők. Lenyűgöző képekkel indult a film, látványos, akciódús részekkel, és igazán nagyszabásúnak látszik ahhoz képest, hogy milyen (relatíve) szerény költségvetéssel dolgoztak, ráadásul több, mint 40 országból érkező stábbal.

A bejegyzés kategóriája: FILM
Kiemelt szavak: .
Közvetlen link.

Eddig 4 hozzászólás érkezett

 1. vargacsabi szerint:

  nekem unalmas volt,éés vontatott.
  de szép képek voltak benne,az tény!

 2. gaborwaclaw szerint:

  szép képek, jó karakterek de a végén az igazi nagy összecsapás amire végülis egész végig készültek nagyon járt volna a nézőnek. Így én becsapva éreztem magam, hiszen türelmesen végignéztem a feleslegesen nyálas farkasos kínlódásokat…

 3. asiafan szerint:

  hát, a csaták bepótlásából nem tudom, mennyi lesz, mert a rendező már inkább a kán halálának idejére ugorna a köv. részben:
  http://www.stv.tv/out/films/video_interviews/Sergei_bodrov_director_mongol_interview_010708

 4. moonchild24 szerint:

  Szerintem nem volt unalmas, nem is volt olyan, mint a nyugati történelmi filmek, de én nem is vártam olyat. Gyönyörű képek és zene, nekem egyik kedvenc jelenetem a farkasos.:)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük