Ponyo On The Cliff By The Sea

Gake no ue no Ponyo (2008), japán anime. Hayao Miyazaki legújabb filmjét a nyáron mutatták be Japánban, és az augusztusi, Velencei Filmfesztiválon az Arany Oroszlán nevezettek közt volt. Hamarosan megjelenik a soundtrackje is, amelyet Joe Hisaishi írt. A Ghibli Stúdió filmjét Amerikában a Disney forgalmazza. Miyazaki a történetet és a forgatókönyvet több ihletés alapján írta, a kis hableánnyal való hasonlóság sem feledhető, a főhős karakterét pedig (annó 5 éves) fiáról mintázta, a helyszínt pedig egy általa nemrég meglátogatott, tengerparti városról (Tomonoura). Bár utóbbi filmjei során digitális technikákat használt a festéshez, ennél a filmnél visszatért a kézzel rajzolt animációhoz, amelynek nagy részét maga csinálta, és a filmhez végül 170 ezer darab rajz készült. A megszokottól eltérő a látvány, a hátterek kicsit vízfestékszerűek, a képi világ a várt módon lenyűgöző. Trailer.

A történet egy 5 éves kisfiúról és egy piros halacskáról szól, aki szintén az ő kora béli, és emberré szeretne válni. Tengeristennő anyuka és varázsló papa kislányaként Ponyo is bír egy kis varázserővel, így lesz is némi realitása a dolognak, miután a fiú, Sosuke kiszabadítja őt egy befőttesüvegből, és összebarátkoznak. A filmben aztán elszabadul a tenger is, csodás képeket láthatunk a víz alatti világról, és azért egy-két említés esik arról is, hogy az emberek világa milyen önző és szennyezett (kontra természet), de összességében sokkal könnyedebb a film, mint szokott. Kevés drámai elem, bonyolult karakter, ijesztő rész akad benne, nincs olyan sok felnőttes gondolkodni való, inkább fiatalabb korosztálynak szól. Ez talán csalódást okozat, de nem hozható fel a film rovására, ami szép és szórakoztató így is.

Kategória: ANIME, FILM, JAPÁN | A közvetlen link.

Eddig 11 hozzászólás érkezett

 1. ikuko szerint:

  a nagyik közül az egyik a Totoróból a nagyi ,a másik a Laputából a kalózmama,a harmadik a vándorló palotából.
  valóban inkább a kicsiknek szól ez,nem baj majd a kisfiammal megnézetem:-)
  nekem azért a chihiro a kedvenc és a vándorló palota no meg totoro:-)

 2. asiafan szerint:

  és a Nauszika vagy a Whisper..? Chihiro nekem is, de nehéz választani.

 3. ikuko szerint:

  Nauszikát is szeretem,a Whispert nem láttam még,erről jut eszembe a CHIHIRO-nak nagyon jó a szinkronja,a vándorló palotának is a többi borzalmas lett szerintem azok csak feliratozva:-)jók.
  Whispert bepotólom:-)

 4. ikuko szerint:

  pótolom na:-)

 5. ikuko szerint:

  28 LEMEZES GHIBLI DVD BOX.KÖNYÖRGÖM ITTHON MIÉRT NEM TUDNAK EGY ILYET KIADNI??

 6. asiafan szerint:

  http://www.amazon.com/Studio-Ghibli-Complete-Collectors-Miyazaki/dp/B000YBRNA0
  kicsit hosszú volt a link :) szerintem már az is szép, hogy itthon megjelennek…

 7. ikuko szerint:

  TUDOM TELHETETLEN VAGYOK.:-D

 8. ikuko szerint:

  na csak lesz ghibli box itthon is juhééééééééééééé!http://www.xpress.hu/dvd/keres.asp?keres=157&GOMB=42&NEV=Studio%20Ghibli&VID=066-194043975-62785510399745205

  nemtom miért ilyen hosszú megen’ ez a link de itt van:-)

 9. ikuko szerint:

  a tenger zúgása c.-ről nem is hallottam idáig pedig az 93-as

 10. ikuko szerint:

  most hogy itt olvasom,megnéztem a tenger zúgását,és nekem tetszett,jó hangulata volt.
  a minap viszont azon gondolkoztam hogyha a Kiki korhatár nélküli akkor a Totoro miért kapott 12-es karikát?nekem ez csak azért érdekes mert a kisfiam egyéves és nyilván még nem fogom megnézetni vele a Tekkon kinkreet-et,vagy A földtenger varázslóját,mondjuk a Totorot imádja,főleg az elején a zenét arra rázza hevesen a fejét:-D
  viccesek ezek a korhatárbesorolások mindenesetre.

 11. asiafan szerint:

  ilyen is csak nálunk van, máshol nincs korlátozva.. persze, meg lehet magyarázni a történek komplex, fantáziadús vagy éppen szomorú hátterével, de ennyi erővel a hagyományos gyerekmesék lehetnének R.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.