Árulók?

don't look backNapirendre került ismét a kínai médiában a külföldre vándorolt sztárok ügye, ugyanis Tang Wei, a Lust, Caution példátlanul tehetséges, fiatal színésznője hongkongi állampolgár lett annak érdekében, hogy folytathassa a karrierjét. Meztelen és politikai témájú jelenetei miatt ugyanis Kínában eltiltották mindenféle szerepléstől. Hazájában így sem működhet tovább, de azért kínai nyelvterületeken és nyugaton szép remények elé nézhet új otthonából. A kínai nép azonban nem tűnik engedékenynek a témában. Ennek alapvető jele, hogy náluk nincs kettős állampolgárság, ha nem tetszik valakinek a kínaiság, akkor ki van dobva, viszont-nem-látásra. Ez hasolóan van több keleti országban (pl. Japán) is, és részint a hazafias büszkeség jeleként értelmezhető. Ezt mutatja, hogy a cikkekre kommentező kínaiak elsöprő százaléka hulladéknak bélyegezte a hazájukat elhagyó sztárokat, akik csak vérszívóként nőttek fel a kínai rizsestálon/tejen/stb., hogy árulók legyenek, és nem is szabadna őket többet szerepelni engedni hazájukban, legszívesebben betiltanák a szakadárok filmjeit is.

Pedig nem minden sztár választott új hazát üzleti érdekből, sokuk egyszerűen tényleg csak elköltözött és/vagy máshonnan való férjével él. Ilyen pl. Gong Li, akinek ügye szintén mostanában kavart vihart, a gyönyörű, hollywoodban is igen elfoglalt színésznő ugyanis 12 éve él együtt szingapúri férjével, akinek most felvette állampolgárságát. A Postmodern Life Of My Aunt díjnyertes, idős színésznője, Siqin Gaowa pedig már 1987 óra svájci. Még Zhang Ziyi is, aki úton-útfélen bizonygatja hazafiasságát, egy hongkongi útlevéllel könnyíti meg utazásait. Amerikai állampolgárságú (ex)kínaiakból pedig még több van, Chen Kaige rendező, Jet Li, Jiang Liwen, Joan Chen. Úgy tűnik, bár a média és az olvasók először csúnyán elitélik a kivándorló hírességeket, azért ha azok továbbra is büszkévé teszik őket, szívesen visszafogadják őket kegyeikbe, hogy legalább származásuk által dicsőítsék a hazát.

Kategória: KÍNAI, NEWS | A közvetlen link.

Eddig egy hozzászólás érkezett

  1. Sárkány szerint:

    “Úgy tűnik, bár a média és az olvasók először csúnyán elitélik a kivándorló hírességeket, azért ha azok továbbra is büszkévé teszik őket, szívesen visszafogadják őket kegyeikbe, hogy legalább származásuk által dicsőítsék a hazát.”

    szóval ha ők pozitív reklámok az országnak akkor villognak velük, ha meg nem akkor “nme ismerjük őket”

    pff :D

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük