Red Cliff

Chi Bi (2008), kínai történelmi film. John Woo nagy, ázsiai visszatérése egy történelmi csatát elevenít fel. A több szereplőváltáson átesett, 80 millió dolláros film főszereplői végül Chang Chen, Takeshi Kaneshiro, Tony Leung, Zhang Fengyi, Hu Jun, Lin Chi-ling és Zhao Wei lettek. A történetet, amelyben két szövetséges sereg küzd egy túlerőben levő csapat ellen, két részben mesélik el, az elsőt nyáron mutatták be, a folytatás pedig jövő januárban jön. Az első epizód igen sikeres volt hazájában, megdöntötte a korábbi csúcstartó Curse of the Golden Flower, de még a Titanic bevételi rekordját is. Íme a trailer. Zene: Tarô Iwashiro, operatőr: Yue Lu (aki Oscar-nevezett is volt, legutóbbi filmje az Assembly).

Elég nehezen tudtam rávenni magam a film megnézésére amiatt, hogy tudtam, a végén kiírják majd, hogy „folytatása következik”, amire 5 hónapot kell várni. Csak remélni tudtam, hogy nem valami (red:) „cliffhanger” a vége. A filmet indító cgi-vízesés képére tovább nőtt bennem a bizonytalanság és a kétely, hogy vajon maradt-e John Woo tehetségéből bármi a galamberegetésen túl. Maradt.

A történet 208-ban játszódik, a Han Dinasztia idején. A díszleteket és a jelmezeket illetően pazar a látvány, és a zene is jól passzol hozzá. Nagyszabású film, látszik rajta a hatalmas költségvetés, és az akció- és csatajelenetek is elég izgalmasak, és persze, lassított felvétel is akad. John Woo elmondása szerint a történelmi dokumentumok alapján igyekezett a történetet elmesélni (szemben az ugyanezen időszakról szóló, Romance of the Three Kingdom regénnyel, ami alapján szintén készült idén egy film). Elég sok név (telis tele az ábécé utolsó betűivel, x,y,z) hangzik el a film elején, egy jó darabig nem is értem, mi zajlik, de aztán belejövök. A képek, beállítások, hangulat magával ragadó, és a neves szereplőgárda is hozza a formát. A történések kicsit lassúak, sok apró jelenet tart hosszú percekig, és ez a több, mint két óra még csak az első rész. Bár látványos, igényesen megkomponált, érdekes film, talán jobb lett volna egy egyrészes, hosszabb verzió.

[folytatás]

Kategória: FILM, KÍNAI | A közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük