Pom Poko

Pom Poko – A tanukik birodalma (1994), japán anime a Ghibli Stúdiótól. Írta és rendezte: Isao Takahata (Grave of the Fireflies, My Neighbors the Yamadas). A filmzenét többen is jegyzik. Miyazaki mester executive producerként vett részt a munkákban. Imdb, trailer. A film megjelent magyarul is DVD-n.

A tanuki a japán nyestkutya (Nyctereutes procyonoides) neve. Ezek a kis, mosómedvére emlékeztető állatok régóta részei a japán mitológiának is. Kis, róka méretű kutyafajta, amely téli álmot is alszik, éjszaka pedig vadászni indul, gyümölcsök és bogyók mellett rágcsálók, halak szerepelnek étlapján. Dús bundája miatt Európában is tenyészteni kezdték, ezért itt is elterjedt, persze, nem annyira, mint hazájában. A japán mitológia szerint a rókákhoz és néhány macskához hasonlóan a tanukik is át tudnak változni, más alakot ölteni. (Többnyire pocakos szerzetes, koldus alakját öltik fel, vidám, játékos és ravasz természetük van.) Néha egy falevelet tesznek a fejükre átváltozás előtt, és régi szobrok, festmények mellett szerepelnek pl. az Inuyashában vagy Seijun Suzuki Princess Raccoon (Operetta tanuki goten) c. filmjében is. A tanukik angol neve (raccoon dog) miatt gyakran összekeverik a mosómedvével (raccoon), utóbbi filmnek is Mosómedve hercegnő lett a magyar címe, és a Pom Poko amerikai kiadásában is az egyszerűség kedvéért annak állítják be őket. Akutagava Rjúnoszuke novellájában pedig már borz lett belőlük. Aki valódi tanukit szeretne látni, a kecskeméti vadaskertben, pécsi állatkertben találhat.

Ez már a második Ghibli-film, amely Tama New Townban játszódik, csakúgy, mint a Whisper of the Heart. Ezúttal azonban a mesterségesen létesített város építéséről van szó, az ott élő tanukik szemszögéből. Az építkezés eléri a Takaga-erdőt, és az addig békében és vidámságban élő tanukik életterét egyre kisebbre zsugorítják a földmunkák. Hegyek tűnnek el, és változnak át lakótelepekké, egyre kevesebb az élelem, egyre több az elgázolt kisállat. A film, bár egyértelmű üzenete van a környezet- ill. állatvédelem, a természetet leigázó emberi világ témájában, mégsem egy demagóg, városellenes történet. Sokféle, jól megformált tanuki-karakter kalandjait, küzdelmét követketjük nyomon, azt, ahogyan az új helyzet ellen harcolnak, csatasorba állítva mítikus, alakváltó képességüket is. Szellemekkel riogatják az embereket, próbálják hátráltatni az építkezést, a japán mitológia teljes kisértet-arzenálját felvonultatják néhány Ghibli-mesehős figurájával együtt, hogy elijesszék az új lakókat. Elgondolkoztató, megható és kedves történet a stúdiótól és a rendezőtől megszokott, igényes kivitelezésben.

Kategória: ANIME, FILM, JAPÁN | A közvetlen link.

Eddig 10 hozzászólás érkezett

 1. ElenaRockman szerint:

  Se nem borz, se nem mosómedve, fura hogy így gondolják, pedig még csak nem is hasonlít egyikre sem. A nyestkutyát sokan nem ismerik, pedig itthon is van, csak persze nem japán tanuki :)

 2. asiafan szerint:

  a foltos arca hasonlít a mosómacira talán

 3. harap szerint:

  hol lehet ezt letölteni?

 4. xy szerint:

  valami kedveset írok xD

 5. ikuko szerint:

  sziasztok!pom pokohoz hol tudnék hun subot szerválni?nem találok sehol……….előre is köszi:-)

 6. asiafan szerint:

  én se találom, pedig itthon is megjelent a film.. viszont megy a tévében:
  M1: február 7. Szombat, 13:10

 7. ikuko szerint:

  azért köszönöm :-)tv-én tuti nem fogom tudni megnézni,ja akartam még kérdezni a tales from earthsea megjelent dvd-én itthon a ghibli sorozatban?

 8. ikuko szerint:

  köszönöm:-)akkor ezt beszerezzük:-)

 9. hunor szerint:

  ez jóóóóóóóóóóóóóóóóóóóóóóóóóóóóóóóóó

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük