Who’s Camus, Anyway?

Kamyu nante shiranai (2006) japán dráma. Mitsuo Yanagimachi rendezte, aki 3 évtizeddel korábban a Godspeed You Black Emperorral debütált. A film megjárta a nemzetközi fesztiválokat is, a hivatals műsor része volt New Yorkban, Cannes-ban, Hongkongban és Szingapúrban is, Tokióban pedig elnyerte a legjobb filmnek járó díjat (Japanese Eyes). Főzereplők: Shuuji Kashiwabara, Hinano Yoshikawa, Ai Maeda, Hideo Nakaizumi, Tetsuji Tamayama, Shinnosuke Abe, Meisa Kuroki. Zene: Yasuaki Shimizu

A történet a japán főváros egyik egyetemi campusában játszódik, a tanulók filmet forgatnak The Bored Murderer címmel, ami utalás Camus: Közönyére. Az utolsó pillatanban kell új főszereplőt keresniük, és ahogy egyre kaotikusabbá válik a helyzet, megismerjük a szereplők, diákok és tanárok személyes drámáit. A filmet egy létező egyetemen, valódi környezetben vették fel. Irodalmi mellett filmes utalások is vannak benne, az elején nemcsak említik pl. Altman Playerét (A játékos), hanem egy ahhoz hasonló, hosszú, vágás nélküli bevezetővel indul a film, amelyben a későbbi szereplőket láthatjuk találkozni az egyetemkertben.

A vágatlan bevezető kicsit szédít, de nagyon hangulatos a film, jó a zene, érdekes karaktereket láthatunk. Valahogy nem érződik japánnak a film, inkább nyugati klasszikusokat juttat eszembe. A régies épületbelsők, kert, lassú történések is egész más hangulatot sugároznak, mint szokásos. A szereplők pedig egytől egyik furcsák.. A diáklányba szerelmes tanár, a barátját hajkurászó, idegesítő csaj, az ő pénzén élősködő, bús képű rendezősrác, és a főhőst (Meursault) játszó szőke, rózsaszín ruhás fiú, mind elég bizarrak. A történet nem valami eseménydús, az izgalmat inkább a várakozás adja, hogy vajon melyikük kattan be a végén.

Kategória: FILM, JAPÁN | A közvetlen link.

Eddig 3 hozzászólás érkezett

  1. AnanAs szerint:

    és hogy tudom ezt a gyönyörűséget letölteni ?:

  2. asiafan szerint:

    google/emule/avistaz

  3. AnanAs szerint:

    ezt sajnos nem értem.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük