The Forbidden Kingdom

Évek, sőt, évtizedek óta várták a rajongók, hogy a két legismertebb és legjelentősebb filmes harcművész, Jackie Chan és Jet Li végre egy filmben játsszon. Idén végre teljesült az álom, igaz, egy hollywoodi film formájában. A Forbidden Kingdomot egy hónapja mutatták be az amerikai és ázsiai mozik, és egyből a nézettségi listák élére került. Az 55-70 millió dollárra becsült költségvetés hamar megtérült. A tiltott királyság szeptember 25.-től látható a magyar mozikban, felirattal.

http://www.imdb.com/title/tt0865556/
http://www.forbiddenkingdommovie.com/
http://www.apple.com/trailers/lions_gate/forbiddenkingdom/
http://youtube.com/watch?v=iGXwVjd-x9E

A film rendezője Rob Minkoff (Stuart Little), producer Casey Silver és mások, zene: David Buckley. Operatőr: Peter Pau (Tigris és sárkány, The Promise, …), akció koreorgáfus: Yuen Woo-Ping (Mátrix, Tigris és sárkány, Fearless, KIll Bill stb), író: John Fusco. Főszereplők: Jet Li, Jackie Chan, Michael Angarano, Collin Chou, Li Bingbing, Liu Yifei. Lionsgate és The Weinstens Company produkció. A film angol nyelvű, de tartalmaz pár mandarin dialógust is.

Interjúk a filmről

A történet hátterét egy klasszikus, 16. századi, kínai regény, a Journey to the West (A nyugati utazás) adja, ebben szerepel a Majomkirály (Monkey King), akit a film elején látunk röpködni. Jet Li alakítja a legendás szereplőt, aki idétlenül, vigyorogva ugrál, miközben legyőzi a harcosokat. Nagyon furcsa egy szerep ez Jetnek, a szőrös, szőke fejéről nem is beszélve. Sokáig azonban nem ámulhatunk a bizarr képeken, ugyanis egy gonosz hadúr szoborrá változtatja a Majomkirályt, akit ezután ki kell szabadítani. A történet Amerikában folytatódik, ahol egy fiatal kungfu-film-rajongó srácot piszkálnak az iskola környékén a rossz fiúk. Jason (Angarano) magának való, filmekben elmerült kis szerencsétlen gyerek, jól megverik. A kínai negyedben egy öreg, kínai árustól szerzi be a dvd-ket, nála fedez fel egy varázslatos küllemű botot, amelyet álmaiban is látott, és amelyről hamarosan kiderül, hogy a Majomkirályé a legenda szerint, akihez vissza kéne juttatni. Nem is telik bele sok idő, hogy a próféciák által kiválasztott fiú az ősi Kínában találja magát, ahol aztán vicces és akciódús jelenetekbe keveredik, köszönhetően egy részeges karate kungfumesternek (Jackie Chan). Együtt indulnak a küldetésre, de egy fiatal lány, Sparrow, és egy hallgatag szerzetes (Silent Monk: Jet Li) is csatlakozik hozzájuk, plusz rájuk küldenek egy bérgyilkos boszorkánynőt katonákkal. A kissrác egyátalán nem tud kungfuzni, ezért gyorsan meg kell tanulnia, egyből két mestere is akad. Persze, két dudás egy csárdában sok, így a Jackie és Jet karaktere közti konfliktusokat is élvezhetjük.

A filmmel egyszerre – és sikerrel – próbálták megfogni az idősebb, régi kungfurajongókat és a fiatal nemzedéket, mindenki talál benne neki valót. A fiataloknak egy tanulságos, és egyszerű történet szól, amellyel a kínai kultúra, a kung fu szellemisége is közelebb kerül, legalább is Jackie szerint ez is cél volt. A humoros jelenetek szórakoztatóak, a magas színvonalú produkció pedig igen látványos, és akkor még a verekedésekről nem is volt szó, ami a film esszenciája és valódi értéke. Mindezekkel együtt szerintem Jet és Jackie nélkül nem lenne egy túlzottan kiemelkedő alkotás a film, ők ketten viszont mindent “visznek”. A többi szereplő is jó volt, az egyszerű történeten és mondanivalón kívül nincs mit kritizálni, de ez a film “nekünk” talán másról szól, a két nagyágyu együtteséről. Utóbbi pedig nemcsak a nézőknek, de nekik is nagy élmény volt, erről szólnak a belinkelt interjúk is. A jeleneteket szinte elsőre fel tudták játszani, hatalmas összhang volt köztük, és persze, a kettejükkel korábban jópárszor dolgozó koreográfus, Yuen Woo-Ping is könnyedén tudott kommunikálni velük. A koreográfia most igazán bámulatos lett, két ilyen tehetséggel bármit meg lehetett valósítani, és hiába képeznek ki manapság bárki amatőrt, Jet és Jackie mozgásában a trükkök, a drótos megoldások, fantasy-elemek követelte túlzások ellenére is egyértelműen látszik, hogy ők “igaziak”. A kettejük megmérkőzése joggal lehet filmtörténeti klasszikus, a különböző stílusuk összecsapását, a profizmust élmény látni. A film – már csak ezért is –  közelető darab. A hírek szerint pedig jön a folytatás.

A bejegyzés kategóriája: CELEB, FILM
Kiemelt szavak: .
Közvetlen link.

Eddig 16 hozzászólás érkezett

 1. a szerint:

  Szar.

 2. b szerint:

  De lehetett volna rosszabb is.

 3. c szerint:

  Viszont, fényévekkel lehetett volna jobb is.

 4. asiafan szerint:

  mi nem tetszett? és hogy lett volna jobb? (ne z-ig, please)

 5. Aurus szerint:

  Azért annyira nem volt rossz, bár vicces milyen sokan beszélnek angolul az ókori Kínában (persze varázslat blabla).

 6. Fody szerint:

  Abszolút az év pozitív meglepetése számomra. Hála istennek nem akarták túl amerikaira csinálni a készítők, bár rengeteg Hollywood-i klissé megjelenik a filmben. Maga a látvány és az akciók szemkápráztatóak, és a humor is elég jó, csak jackie rasztás figurájával nem tudtam kibékülni.

 7. Shot szerint:

  Abszolút nem tetszett. Pozitívumnak a kezdő képsorokat éltem meg (shaw filmek plakátjai, stb.) ill. a az “árva” beszólásást: come drunk with me! :))))))))))))))))))

 8. ttt szerint:

  Jó film, akár klasszikus mesének is mondhatnám, mint mondjuk a végtelen történet, egy kis srácc álmokkal, amik megvalósulnak, és az elnyomók fölé emelkedik. Nem kifejezetten kínai film rajongóknak… ..ez egy remek családi mozi. Humoros, jó koreográfiájú harci jelenetekkel fűszerezve :)

 9. Chrisdry szerint:

  pocsék volt. 2/10.

 10. Csi-ra szerint:

  Nekem tetszett, főleg a Monkey king ^^

 11. Sexspear szerint:

  Szerintem nagyon jó, sok filmje nem jött Jackie Chan-nek az utóbbi időben a részeges karatemester óta.Itt végre újra felnézek rá. Az egész az elejétől végéig nagyon jó! Ajánlom!

 12. Sexspear szerint:

  Mármint számomra sok jó filmje nem jött..helyesbítek.

 13. YEZy szerint:

  az az “utóbbi időben” 29 évet takar, gyakorlatilag Jackie Chan teljes karrierjét. :-D Én inkább 1995-re tenném ezt a dátumot, amikortól egyre inkább kezdett eltávolodni Hongkongtól.

 14. Gwen szerint:

  Szerintem ezt a filmet azért nehéz megítélni, mert nagyon “határmozi”. Sok benne a keleti, de a nyugati Kung-fu film elem is. Viszont, műfajilag meg inkább Fatasy mint Kung-fu. Illetve egy nagyon jól sikerült Fantasy (jó fantasyt csinálni pedig piszok nehéz) amiben bámulatosan Kung-fuznak. Kell ennél több :) ?

 15. YEZy szerint:

  Nem feltétlenül kell több, de van ennél több. :) Nézzétek csak meg Stephen Chow Chinese Odyssey című örökbecsűjét, ami szintén a Majomkirály legendájáról szól, van benne kungfu is, meg fantasy is, rengeteg poénnal fűszerezve. Ahhoz képest a Tiltott Királyság csak egy híg limonádé.

 16. asiafan szerint:

  szerintem más a kettő, azért itt látszik a költségvetés eltérése, az effektek, a látvány igényessége, a másik meg olyan vhs-korszak fíling, bár lehet szórakoztató, de nem biztos, hogy mindenki bírja azt a stílt… mai szemmel már sajnos kell a drága cgi is, nem lehet színes lepedőket rázogatni csak meg ventillátorral fújni a szelet. na meg Jet és Jackie azért nagyok.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.