Avalon

Avalon (2001) lengyel-japán scifi, rendezte Mamoru Oshii. Amellett, hogy a rendező híres animéje, a Mátrixot is részben ihlető Ghost In The Shell alap, ajánlom tőle még a Angel's Egg-t is megnézni, hogy kellő nyitottság mellett le is lassuljunk, az Avalon ugyanis nem egy pörgős film, pedig egy háborús akciójátékról szól. A cím Artúr király legendájának egy különös szigetére utal, ahol a harcosok megpihenhetnek. Hogy egy ismert japán animefilmes miért csinál lengyel filmet, helyi színészekkel, nem tudom, de állítólag Japánban nem jött volna össze a dolog. Mondjuk a tankokat és a teljes harci arzenált ingyen kapták kölcsön a lengyel hadseregtől, bizonyára a produkciós költségek is szerepet játszhattak… A soundtracken viszont nem spóroltak, a rendezővel többször is dolgozó Kenji Kawai írt hozzá kitűnő zenét. A főszereplő Malgorzata Foremniak, a többi színész is mind lengyel, ahogy a film nyelve is. A képek pedig jobbára "sepia" (barnás) tónusúak, hogy jobban összemosódjon a videójátékbeli és a valós világ.

 

A történet központja az Avalon nevű illegális videójáték, ami egy háborúszimulációs virtuális valóság, harci játék lövöldözéssel, és valamiféle visszacsatolással a játékos felé, aminek eredményeképp néhányan agyhalottak lesznek. A játékból egy jelszóval lehet gázos helyzetekben kilépni… Sokan a játékkal fedezik a megélhetésüket, és az egyik kitűnő harcos, Ash is így van vele. Különben egyedül él, kutyája az egyetlen társa (Oshii minden filmjében felbukkan egy basset hound, mivel neki is olyan van). A játékosok megtudják, hogy van egy különleges, titkos szint, ahonnan még senki nem jött vissza…

Ha rá tudunk hangolódni a filmre, akkor kellemes, elgondolkoztató, komplex alkotást élvezhetünk, máskülönben egy gyenge, zavaros scifin fogunk elaludni, még az elején. A képek festőiek. A zene is figyelemreméltó, Kenji Kawait nem kell bemutatni, de tény, hogy kitűnő munkát végzett, és hangulatos, jól ideillő zenét írt. A dalok is lengyelül szólalnak meg, a helyi filmharmónikusok és egy operaénekesnő segítségével. Emellett elektronikus zenét is találunk a többnyire sötét hangulatú számokat hallgatva.

Szomorú vagy bizarr érdekesség, hogy a film amerikai DVD-kiadására egy plusz narrátorszöveget is rátettek az angol nyelvű szinkron mellé, hogy a (szerényebb képességű) észak-amerikai nézők is értsék a filmet. (Nem is megalázó…) Ráadásul még az eredeti (lengyel) hangsáv esetén sem lehet tőle megszabadulni, mivel az angol feliratok továbbra is megjelenítik a főszereplőtől elhangzó magyarázószöveget. (Igen, a miramaxe baltázta el, nem meglepő.)

Kategória: FILM, JAPÁN, ZENE | A közvetlen link.

Eddig egy hozzászólás érkezett

  1. szantaii szerint:

    Mamoru Oshii nagy kedvenc nalam is. Plane ha Kenji Kawaival dolgozik egyutt, lasd Ghost in the Shell. Esetleg ezt az Avalon tarilert erdemes megnezni, baromi jo. url: http://youtube.com/watch?v=0K9keJYO8BM

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük