Fatal Move

Duo shuai (2008), hongkongi akciófilm. Már az első jelenet is drámai, komoly filmet sejtet, és hangulatos zene is van mellé, ami egyébként már a trailerben is van; sokat várok. Arról nem is beszélve, hogy Dennis Law filmjében Sammo Hung és Wu Jing fognak verekedni, miközben olyanok is szerepelnek, mint pl. Simon Yam, Ken Lo, Suet Lam… Dennis Law írta és rendezte a Fatal Contactot is, amiben szintén Wu Jing bunyózott, így az összehasonlítás elkerülhetetlen. A fiatal kung fu-tehetség alkalmazása mellett más szereplők is "visszatérnek", pl. Ken Lo, Danny Lee és Suet Lam. Gengszterfilm. Law eredetileg az SPL folytatásának szánta, nem véletlen, hogy az ottani trió (Sammo, Wu és Yam) szerepelnek benne, végül meggondolta magát, és különálló filmet készített. 

Beszámoló. (Enyhén spoileres, bár történet nincs.) Az elején elég gyorsan kapkodják a képeket és a neveket, sokáig nem értem, hogy ki kicsoda, és mi miért történik. Szerencsére már az első negyedóra vége felé előkerül Wu Jing, hogy leverjen egy egész tömeget, úgyhogy egy darabig nem is hiányolom a sztorit. Jópofa frizurát alkottak neki (arcba lógós mangahaj), és kékesre is festették, van stílusa. Félóra körül már igencsak megzuhant az érdeklődésem, semmi sem történik, Sammo és Yam ugróiskoláznak egy parkban, bizarr. Valahogy kiesett a film a hangulatból. Szerencsére ahányszor éppen feladnám, jön egy akciórész, ezúttal autós üldözés lövöldözéssel. Az mindenesetre furcsa, hogy az összes főszereplő egy oldalon áll, ha a lényegtelen rendőröket nem számítjuk, bár ez majd biztos változni fog. A harmadik, negyedóránként esedékes, rövid akciórészben az egyik noname gengszter indul be egy nagy szablyával. Fogalmam sincs, ő ki egyébként és kit öl meg, de már kezdem szokni. Lehet, hogy bennem van a hiba. A nyugdíjazás előtt álló rendőr sorsa c. közhelyes rész alatt inkább körülnézek a hivatalos site-on, hátha van valami help, és van is: a karakterleírásokat hasznos elolvasni.

 

Azért a golyózáporra gyorsan visszatérek, mostanra kezd világossá válni, miért is kapott a film az (öncélú…) erőszakért Cat III besorolást. A hangulat eddigre teljesen elveszett, szimpatizálni egyedül Wu Jing kék hajfürtjével tudok :) A következő negyedórás akció helyett csak egy mészárlás van, a szereplők kilétében egyre bizonytalanabb vagyok, a történet pedig teljesen értelmetlen. Sammo se szebb, sem fiatalabb nem lett (elég bénán néz ki), és másfél óra alatt még egy ütés sem tellett tőle, hogy ebből hogy fogják kihozni a végebunyót, lila gőzöm. Úgy tűnik, a készítőknek sincs, a végén egyszerűen bezárják a két főharcost egy hangárba, ahol minden különösebb előzmény után végre egymásnak eshetnek, pedig semmi konfliktus nem volt köztük. Sammo mozdulatait nem érzem túl koherensnek, kiváncsi lennék, használtak-e dublőrt. Wu Jing kardozása látványosabb, bár még mindig inkább a kék tincsei viszik el a filmet. A Fatal Move sajnos egy fatális tévedés.

Making of: http://twitchfilm.net/site/view/making-of-video-for-dennis-laws-fatal-move/

Kategória: FILM, KÍNAI | A közvetlen link.

Eddig egy hozzászólás érkezett

  1. YEZy szerint:

    Tegnap letudtam. Nagyon gyatra film, ott szúrták el (sok egyéb mellett), hogy nem olyan hangvételűre vették, mint Benny Chan az Invisible Target-et. Ha olyasmi hangulata lenne, akkor talán 3 csillag is járna, így viszont jóindulattal 2. A CG-vel feltuningolt akciójelenetek egyáltalán nem tetszettek, remélem, nem ez lesz a jövő útja…

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük