Whisper of the Heart


http://www.imdb.com/title/tt0113824/

A könyvek hercege (Mimi wo sumaseba), 1995. Japán anime a Ghibli Stúdióból, rendező: Yoshifumi Kondo. A Miyazaki-filmek révén elhíresült filmstúdió 9. filmje Aoi Hiiragi azonos című mangáján alapszik. Magyarul is megjelent DVD-n.

A film főhőse egy 14 éves lány, Tsukishima, igazi könyvmoly. Egy nap arra lesz figyelmes, hogy a könyvtárcédulákon mindig ugyanaz a fiú neve szerepel az övé fölött. Romantikus elképzelésekkel telve elindul, hogy kiderítse, ki lehet ez a rejtélyes illető. (Japánban két részre van bontva a középiskola, ha jól értettem, általánostól kezdve 6+3+3 évet tanulnak egyetemig, és ez a középső 3 éves iskola, ahova hősük jár.) A helyszín Tama New Town, egy 1965-ben épült „mesterséges” város, ahol egyébként egy másik Ghibli-film, a Pom Poko is játszódik.

A film meglehetősen furcsán indult a számomra, John Denver: Take Me Home, Country Roads c. dalával, ami azért elég távol áll a japán animék megszokott hangulatától, de idővel szerves részévé válik a sztorinak. Két nappal a film megnézése után is még zsong a fejem a lelkesedéstől, nem tudom, mit mondhatnék azon kívül, hogy a film a legjobb Ghibli-mozik közé tartozik, és benne van minden, ami ehhez kell: zseniális, tanulságos és fordulatos, kreatív sztori, kiváló karakterek, fejlődés, bölcs öreg, tömény kedvesség és báj, aranyos rajzok, lenyűgöző látvány, jó zene (Yūji Nomi írta). A hangeffektek is élőszerűvé teszik a filmet, bár némelyiket – pl. a tücsökciripelés atmoszférát – már hallottam más filmekben. Rengeteg apróság van a képeken, amitől az animáció életre kel, és nem „rajzfilm” többé, hanem igazi mozi. Az olyan dolgok, hogy pl. a kislány új hegyet nyom a rotringjába írás közben, a japán város apró részletei, a megcsillanó fények, tükröződések, a legutolsó kis dolog is mesterien ki van dolgozva, tökéletesen visszaadva a helyszínek hangulatát.

A történeten belül megjelenik egy másik sztori is, ugyanis a lány, aki a rengeteg olvasás miatt gazdag fantáziával rendelkezik, maga is elkezd írni egy regényt. Ennek a története annyira megtetszett a film rajongóinak, hogy kikövetelték a Ghiblitől a sztori megfilmesítését, amelyből a The Cat Returns c. anime lett.

A bejegyzés kategóriája: ANIME, JAPÁN
Kiemelt szavak: .
Közvetlen link.

Eddig 6 hozzászólás érkezett

 1. Absurd szerint:

  Ez az egyik legjobb film, amit valaha is lattam. (Nem csak anime). Van valami kimondhatatlanul tiszta, artatlan, oszinte a filmben.

 2. vittorio szerint:

  Szerintem ez a legjobb Ghibli mozi.
  Egy igazi mestermű.

 3. ikuko szerint:

  nos bepótoltam ezt is:-)hát a részletek valóban gyönyőrűek ,sokszor meg fogom még nézni az biztos:-)a zene nagyon fura volt nekem az egész filmhez így elsőre,de még így is első helyen a chihiro áll:-)

 4. Eni szerint:

  Hol lehet megnézni?Lécci segítsetek mert nagyon kíváncsi vagyok erre a filmre!^^

 5. ikuko szerint:

  itt kiderül hogy porco rosso szerelme reménytelen marad mert az ő neve van az órán:-)mármint amiben a török énekelnek:-)
  pedig én azért reménykedtem hogy összejönnek:-)

 6. ikuko szerint:

  törpök bocsánat:-)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük