Egy kis történelem

Aki azt hiszi, a kungfu-filmek valami modern találmány lenne, téved. Már a némafilm korszakban is készültek harci jeleneteket tartalmazó alkotások, sőt, a régmúlt fekete-fehér hősei és hősnői már valamiféle korabeli kábeles technikának köszönhetőn majdnem egy évszázaddal ezelőtt elkezdtek "röpködni" is. Hasonló tévedés lenne a Shaw Brothers stúdiót virágzásának idejére datálni, a testvérpár még 1924-ben alapította a céget, és ők csinálták az első kínai hangosfilmet is.

Visszatérve a kungfura, annak idején (az I. VH után) főleg a kínai operát utánzó drámák voltak divatban, a populáris, romantikus és akciófilmek gagyinak számítottak, de a producerek hamar rájöttek, hogy elnyomja a kritikusok fanyalgását a hatalmas közönségsiker. A harcművészeti témájú regények, történetek igen népszerűek voltak (sőt, már a 7. században megjelentek), sokat közöltek le a századeleji újságokban folytatásosan. Koreografált harci jelenetek drámákban is megjelentek, egy 1919-es rövidfilm (Yan Ruisheng) után az 1922-es Red Beauty And Skeleton is tartalmazott ilyeneket, az első, nagy wuxia kasszasiker az 1928-as The Burning of the Red Lotus Temple volt, amelynek 18 része készült. A főszereplőnő Hu Die (Butterfly Wu) volt a kor és a műfaj legnagyobb sztárja, később azonban már nem ilyen filmekben játszott. Az úttörő vállalkozások nyomán a huszas években több tucat cég kezdett hasonló filmek gyártásába.

Az 1925-ös Swordswoman of Jiangnan filmhez már direkt képzett harcosnőt kerestek, így találtak rá a fiatal kora óta kungfut gyakorló Chin Tse-angra (ő látható a képeken). Az akkor még csak 16 éves, jómódú családba született lányt egy jóslat miatt nevelték férfiasabban, és talán ennek is köszönhetően jó egészségben és aktívan élt tavaly októberig, amikor is 99 évesen, (majdnem) egy egész évszázadot átölelő karrierrel a háta mögött távozott. Chin Tse-ang a 20-as években további filmekben szerepelt, majd a 30-as években már hangos filmekben mutatta meg ügyességét. Férje, aki rendező, '38-ban a Shaw testvérek stúdiójának produkciós vezetője lett, és itt dolgoztak tovább együtt. Idősebb korában már inkább mellékszerepeket kapott, 90 évesen az In the Mood For Love-ban láthattuk, és a 2002-es My Wife is 18-ben is játszott. Nem mellesleg Sammo Hung nagymamája.
[forrás1, forrás2]

Kategória: KÍNAI | A közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.