Muay Thai Chaiya

Muay Thai Chaiya (2007) thaiföldi akció/dráma. A Muay Thai szó szerint thai boxot jelent, ennek egy déli verziója a Chaiya, amelyet a filmben bemutatni próbáltak, de az olvasottak alapján nem formálták meg valami pontosan az ősi harcmodort, inkább a thai box mai, profi verzióját láthatjuk. Bár az egyszeri nézőnek mindegy, a lényeg, hogy kemény verekedést láthatunk sok könyökléssel és térdeléssel. A film Kongkiat Khomsiri rendezői debütálása, ő korábban főként forgatókönyveket írt (pl. Bang Rajan, The Unseeable). Bár nem írják ki, Wisit Sasanatieng (Tears of the Black Tiger, Citizen Dog) volt az art director. A film a tavalyi Bangkok Internation Film Festival zárófilmje volt, aztán nyáron kezdték vetíteni.

 

Három fiú nő fel barátként Chaiya déli tartományában, egyikük (Pao) testvérét követve, aki apjuktól tanult küzdeni, és híres muay thai harcos. Később Bangkokba mennek, majd szétválnak útjaik, bár összeköti őket a szerelmi háromszög. Pao apjával kezd edzeni, és komoly sikereket ér el, barátja, Piak pedig forrófejű harcosként inkább alvilági verekedésekbe kerül. A Pao-t alakító Akara Amarttayakul a film kedvéért ment keresztül komoly felkészülésen, filmbeli apja, Samart Payakaroon viszont a valóságban is komoly mestere a stílusnak, thai boxot tanít, többszörös bajnok volt, és emellett még énekesként is bizonyított a 90-es évek elején. Színészként a Suriyothai legendájában, a The Bodyguardban és a Dynamite Warriorban láthattuk. A tesót játszó Prawit Kittichanthira is tanult boxolni 7 évet, de ő csak mellékszereplő, a többiek kvázi amatőrök. Az egyik hölgy, Sangthong Ket-U-Tong a Citizen Dogból lehet ismerős.

Thai filmekkel óvatos vagyok, így viszonylag könnyen túlteszem magam rajta, hogy a történet kapkodva és gyengén indul, elég lett volna csak kiírni olyan trapézalakban, starwarsosan, mert az érzelgős zenei aláfestéssel együtt már kínos. Félóra után azért kialakul a sztori alapján a drámai rész, és végre egy kis tartalom is párosul a csapások mögé. A verekedések is egyre véresebbek, bár nem egy pörgős akciófilm, a küzdelmek nagy része a ringben zajlik. Azzal együtt, hogy pont nem a szakavatott színészek viszik a bunyókat, meggyőzőnek tűnnek a csapások és a hangeffektek. A látvány is szép, jó a 70-es évek fíling. Később a zene is keményedik, bár összességében elég sokat ront a filmen. A hangulatot inkább a közbülső jelenetek színei, fényei szolgáltatják, a retró dizájn, vagyis tán a művészeti rendező munkája. Megkockáztatom, hogy a film verekedéseken kívüli része még érdekesebb is volt. A térdelős-könyöklős, véres, reccsenős közelharcok inkább a hatékonyságról szóltak, mint holmi látványos akrobatikáról, ezért elég hasonlóak voltak. Idővel azért jó kis film kerekedik a dologból, a második fele már egész durva, és nem(csak) az ütésektől.

http://www.muaythaichaiyathemovie.com/
http://www.youtube.com/watch?v=_tejWz439L4
http://www.imdb.com/title/tt1090782/

Kategória: FILM, THAI | A közvetlen link.

Eddig 9 hozzászólás érkezett

 1. para szerint:

  muay thai nem egyenlő thai box, utóbbiban nincs könyökhasználat, ringben űzik és kesztyűben, tehát a muay thai európai, illetve amerikai ízlésnek megfelelő változata, kissé felpuhítva…

 2. asiafan szerint:

  szinonímaként használják őket, de bizonyára a sportverzió szabályai korlátozottabbak
  http://www.terebess.hu/keletkultinfo/lexikon/thaibox.html

 3. shot szerint:

  muay thai és thai box egy és ugyanaz.
  muay: harc, thai: thai :) tehát thai harc…
  a muay thai sport mindenhol ua., max egyes szabáyrendszerek térnek el (K-1 Max, Super League). Bár már a thaiok is, csak a 3. menetben tartják etikusnak a könyök használatot (mármint thaiföldön). Ott csak A kategóriás mérkőzések vannak mondjuk.
  A muay thai Chaiya pedig a thaibox egyik ősi formája, ugyanúgy egy küzdelmi stílus, mint a kung-fu-ban a Hung Gar vagy a Tai Chi…

 4. para szerint:

  hm, a K-1 old style karate, és csak kevés köze van a muay thai-hoz, mint ahogy a Max is hasonló, más súlycsoportban. A Super League már jobban hasonlít, de egyik sem a klasszikus…
  A thai box kifejezést nem használják thaiföldön a muay thai-ra, ezzel különböztetik meg az elfajzott, értsd: európai, amerikai mutációt.

 5. shot szerint:

  ellent kell mondanom neked. a K-1 japán kezdeményezés, de a versenyzői egytől egyik nem trad. harcművészek, mind keresztbeedz. a k-1 max sztárjai mind thaiboxolók. pl. Pramuk, Ramon Dekkers tanítványai,stb…
  A super League pedig a muaythai válasza a japán ligákra. Itt az A kategőriás muaythai szabályok vannak a könyökhasználat kivételével. Ez sem teljesen nyugati találmény, mert a thaiok is eladhatóbbá akarták tenni nemzeti sportjukat és úgy nem megy, ha lenullázott habzószájú droidokká útik egymást (értsd:komoly fejsérülések elkerúlése).
  a thaibox kifejezést már fent írtam, hogy miért nem használják a thaiok. Azért mert ők thaiul beszélnek. :)
  thaiul a muay harcot jelent, a thai meg a nemzetiségüket.
  anno a világszövetségben be akarták vezetni, hogy, csak a muay szó szerepeljen a nemzetek szövetségének neveiben ezért. Tehát lett volna magyar muay szöv., stb. erre rájöttek, hogy hülyén hangzana minden államnál, így maradtak a muaythai-nál.
  ha nekem nem hiszel, nézd meg a honi szakszövetség oldalát:
  http://5mp.eu/web.php?a=muaythai&o=QJk4oWbcD4

 6. para szerint:

  hiszek, hiszek, csak ne üss :)))

 7. shot szerint:

  Istenőrizz… :)
  én, csak remélem minél többen lesznek olyanok, akik végre a reális szemszögből és korrekt infokhoz jutnak a harci művészetekről. de ez nem az a fórum persze… :)

 8. Jason szerint:

  tudja valaki hogy honnan lehet megszerezni a filmet letölteni vagy megrendelni mindegy.

  előre is köszönet.

  a választ ide küldjétek: jason91@freemail.hu

 9. zoli szerint:

  A Muay története és kialakulása
  http://thaiboxportal.hu/content/view/25/39/

  [regény helyett link is elég, kösz – a szerk.]

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük