Mushishi


http://www.imdb.com/title/tt0862946/
http://www.youtube.com/watch?v=-aldjbE8cVw

Mushishi (The Bugmaster), japán fantasy, élőszereplős manga-adaptáció. Rendezte az Akira révén elhíresült Katsuhiro Otomo. Főszereplők: Joe Odagiri (Azumi, Shinobi), Makiko Esumi, Yu Aoi. Zene: Kuniaki Haishima. Operatőr: Takahide Shibanushi (Bright Future, Moon Child, Rinne). A 2006-os film a Velencei Filmfesztiválon debütált, Japánban pedig 2007 tavaszán kezdték vetíteni. Idén pedig már a videójáték verziója is megjelent Nintendo DS-re. A film története a (mangából készült) eredeti anime 3., 7., 12. és 20. epizódját követi, a részek egyébként nem összefüggő sztorik, egyedüli kapcsolat köztük a főgős Ginko és a mushik. Az eredeti manga szerzője pedig Yuki Urushibara.

A történet középpontjában egy furcsa létforma, a mushik állnak, amiknek mndenféle megjelenési formája különböző módon hat az emberekre, némelyikük pl. hanggal táplálkozik, és süketté teszi őket, de általában nem ártalmasak, csak ha éppen sok van belőlük, rossz helyen. Többükek ellentétpárja is van, nagy sötét, amit a nagy ezüst világító nyugtat le, meg hangevő mellett hangcsináló is, amitől a hallucináló személy rendesen bekattan. Az egyik főhősnőt megfertőző mushiktól pedig a kiírásukkal lehet megszabadulni, pergamenbe zárva őket. Ginko (Odagiri) pedig egy mushi-shi vagyis mushi mester, aki a “bogarak” miatti problémákat megoldva utazgat. Igazából ez a bogárdolog, vagy legalább is a megoldása nagyon emlékeztet a pszichológia működésére, kisértetiesen sokszor jut eszembe valami hasonló, lelki működés témájú analógia. A mushik kiírása magunkból, a meghalt édesanya visszhangzó hangjától megszabaduló, gyászoló kisgyerek, mintha semmi nem lenne véletlen. A sötétség elől menekülő, akinek a fél szeme világát kell feláldozni – átvitt értelemben magába zárva egy sötét dolgot, félig vakon élve tovább… Érdekes sztori, ha elfogadjuk, hogy fantasy és mangához illő, nem ritkán ősz karakterekkel.

A bejegyzés kategóriája: FILM, JAPÁN
Kiemelt szavak: .
Közvetlen link.

Eddig 3 hozzászólás érkezett

 1. Pansy szerint:

  1. Jó a blog, azt hiszem bookmark lesz belőle.
  2. Ezt nem hiszem el. A hét híre ez számomra, még jó, hogy elkezdtem olvasgatni errefelé. A Mushishi egy varázslatos mese a valóság és a spirituális világ kapcsolatáról, és hogy ebből élőszereplős film lett… már alig várom, hogy láthassam. :)

 2. asiafan szerint:

  A mangát vagy animét ismered? Érdekes lehet azok alapján látni..

 3. Skanoja szerint:

  Az anime nekem nagyon tetszik, a filmre is kíváncsi vagyok!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.