My Blueberry Nights

 
http://www.imdb.com/title/tt0765120/

A My Blueberry Nights (2007) Wong Kar-Wai első angolnyelvű filmje, hongkongi-kínai-francia produkció, 10M dollárból készült, Amerikában forgatták, és a tavalyi Cannes Film Festival nyitófilmje volt. Főszereplők: Jude Law, Norah Jones, Rachel Weisz, Natalie Portman, David Strathaim, Cat Power. A filmzenéről már írtam, Shigeru Umebayashi és Ry Cooder nevéhez fűződik. Az operatőr Darius Khondji. A film a magyar mozikban nyár elejétől várható.

A Wong Kar-Waitól megszokott hangulatot és látványt ez a film is hozza, annak ellenére, hogy az operatőr nem a "szokásos" Chris Doyle, hanem az iráni-francia Khondji, aki olyan filmeket csinált korábban, mint pl. a Hetedik, Evita, The Beach, és vele fog WKW a következő filmjében (The Lady From Shanghai) is dolgozni. Ami még eltérő, leszámítva a szereplők bőrszínét és anyanyelvét, hogy viszonylag egyszerű, kerek és összefüggő sztori van a filmben, legalábbis a korábbiakhoz képest, bár így is három különálló kis történetet foglal magába. Nekem egy kicsit olyan volt, mint egy road movie, bár út és utazás pont nincs, vagyis nem látható benne, maximum jelképesen, de végül is arról szól, hogy a főszereplő (Norah Jones) körbeutazza Amerikát, itt-ott munkát vállal, érdekes embereket ismer meg, aztán megérkezik.

Jeremy (Jude Law) egy kávézót vezet New Yorkban, ide tér be  Elizabeth (Norah Jones), miután a pasija dobta egy új nőért. Beszélgetnek, majd a nő zárás után még visszatér, és megkapja a maradék áfonyáspitét, ami minden este megmarad, pedig nincs vele semmi gond, finom, csak mást választanak a vevők. Később visszajáró vendég lesz, a férfi vígasztalja, egy napon pedig elköszön. Az utca túloldalára a leghosszabb úton megy át: egész Amerikát bejárja, hogy munkába menekülve, új életet kezdve elfelejtse az exét. Először egy bárban és egy kávézóban vállal munkát, és minden nap képeslapot küld Jeremynek, de nem árulja el, honnét. Egy rendőrrel (Strathaim) ismerkedik meg, akit éppen a felesége (Rachel Weisz) hagyott el. Később odébbáll, és egy kaszinózó nővel (Portman) találkozik, akinek az anyagiak mellett az apjával van gondja.

Ahhoz képest, sőt, attól függetlenül is, hogy Norah Jonesnak semmilyen korábbi színészi tapasztalata nincs, ő volt az első, fixen kiválasztott főszereplő, és jól alakított. A többiekre sincs panasz, profik voltak, kivéve talán a másik, szintén a filmvásznon debütáló énekesnőt, Cat Powert (Chan Marshall), aki bizonytalannak tűnt, de amúgy is csak két perc jelenete van. A képek festőiek, a zene pedig majdnem végig szól, a legtöbbször a trailerben is szereplő dalt, a The Greatestet halljuk (Cat Powertól). Néha, főleg az elején kicsit zavart is, hogy minden mondat után felcsendül valami muzsika, de sebaj. Valamiért sokat vártam a filmtől, amikor először hallottam róla, és többen emiatt is csalódhatnak. Az ázsiairajongók egy része meg talán pont fordítva áll hozzá, és bukást vár, mivel nyugati film, de az ő számításuk sem jön be, szerintem korrekt lett. Nem különösen kiemelkedő, de a rendezőtől elvárható színvonalú, érdekes, szórakoztató film, az én szigorú imdb skálámon olyan 7/10. Aki a 2046-on elaludt, az ezen biztos nem fog.

trailer: http://youtube.com/watch?v=86kckraMXtI
makingof: http://youtube.com/watch?v=ajFK_hYy1OQ

Kategória: FILM | A közvetlen link.

Eddig 4 hozzászólás érkezett

 1. 46562 szerint:

  Régóta kíváncsi vagyok már erre a filmre, Kar-Wai nagy kedvenc, írásodból azt vettem le, szeretni fogom ezt az alkotást is.

 2. asiafan szerint:

  Európai mozikban már megy itt-ott, igyekszem kideríteni, Magyarországon mikor lesz látható. A yesasian mindenesetre már előrendelhető a hongkongi dvd kiadás (angol nyelv és felirat), február 14-én jelenik meg.

 3. 46562 szerint:

  köszi az infót, lehet, hogy megveszem látatlanba, nem hinném, hogy nagy rizikót vállalok vele.

 4. asiafan szerint:

  nah.. júniusban várható a (magyar) mozikban (by BUFI).

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük