Byousoku 5 cm

 

5 Centimeters Per Second (Byosoku Go Senchimetoru), alcíme: „a chain of short stories about their distance„, japán anime (2007). Három, kb. 20 perces rövidfilmből álló mozi, melyet Makoto Shinkai rendezett (a The Place Promised in Our Early Days volt előző filmsikere, úgy látszik, a filmcímek hosszával sosem spórol:). A film főhőse egy fiú, Takaki Tono, a különböző életkorokban körülötte bonyolódó elérhetetlen szerelmeket ismerhetjük meg.

Az első epizódban még gyermekként látjuk, a rész címe Okasho (cseresznyevirág kivonat), állítólag a cseresznye virágok szirmai 5 cm/s sebességgel hullanak le. Általános iskolai társa Akari és Takaki a suli végeztével más városban folytatják, egymástól távol csak a sűrű levelezés kapcsolja őket össze, de egyre kevesebb a viszontlátás reménye. Végül a nagy téli hóban a fiú vonatra száll, hogy sok átszállással meglátogassa a messze élő lányt, ám a hófúvások miatt késnek a járatok.

A második epizódban – Cosmonaut – a már középiskolás Takaki után egy osztyáltársnő vágyakozik, ezúttal a lány szemszögéből láthatjuk a történetet. A fiú elérhetetlen, de mégis nagyon kedves, szép pillanatokat élnek meg együtt. Végül a 5 cm/s rész következik, amikor már mindenkit máshova sodort az élet… A film rövidsége ellenére is igan lassú, nem túl cselekménydús, viszont nagyon kedves és szép, bár elég lehangoló is. A borús hangulatért viszont kárpótolnak a szemkápráztató képek, azt hiszem, ilyen valósághúen megrajzolt és kidolgozott animét még nem láttam. Külön érdemes a fényeket, árnyékokat figyelni, lenyűgözőek. A film 2007 januárjában készült el, majd egy részét online is bemutatták.
Trailer és hivatalos, amerikai oldal: http://www.advfilms.com/titles/5cmperseconds/index.html

Spoiler! Az alábbi rajongói oldalon a filmben szereplő valós helyszínekről láthatunk fotókat:
http://daike.hp.infoseek.co.jp/03_filmography/5cm/5cm_actualplace_1.html

Kategória: ANIME, FILM, JAPÁN | A közvetlen link.

Eddig 5 hozzászólás érkezett

 1. ikuko szerint:

  könyörgöm honnan lehet hozzá magyar feliratot szerválni???
  lécci’ lécci’ segiítsen valaki:-)

 2. ikuko szerint:

  nagyon nagyon szépen köszönöm,már alig várom megnézzem, a képek annyira gyönyörűek benne majd véleményezek milyen volt:-)

 3. Prücsök szerint:

  A Voices of a Distant Star után aligha fogom kihagyni Makoto Shinkai alkotásait…

 4. ikuko szerint:

  szia asiafan!tudom nem ide tartozik de te láttad a Chonnyonyeouu Yeouubi-t?írhatnál róla esetleg,ha igen:-)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük